Blog

In Memoriam

Deze week kregen we het verdrietige nieuws dat Koos Goedknegt is overleden.

Koos werkte mee aan 11 verschillende voorstellingen van het Rotterdams Wijktheater en stond honderden keren op het podium. Koos was een prachtige speler die ons vaak uit de brand heeft geholpen als we soms vlak voor een première zonder acteur kwamen te zitten. Koos debuteerde bij het Rotterdams Wijktheater in de voorstelling ‘De Brand’ en speelde in ‘Keet op de Kaap’ zijn eigen verhaal.

Ook naast het podium was Koos een geweldig mens, vaak de drijvende kracht achter de groep. Zo zorgde hij ervoor dat alle spelers op tijd op de plek van de voorstelling aanwezig waren. Met zijn auto reed hij dan eerst een rondje Rotterdam om iedereen op te halen. Soms moesten spelers door Koos letterlijk uit bed getrokken worden en onder de douche gezet om ze op tijd op het podium te krijgen.

Koos had een ruim en sociaal hart en oog voor de mensen in de groep die het minder hadden. Een groot gevoel voor rauwe Rotterdamse humor.

We zullen Koos heel erg missen, maar hij zit voor altijd in ons hart.

Voorstellingen waarin Koos meespeelde:
De Brand (rol overgenomen), Keet op de Kaap, Heeft spangen dit verdient? (rol overgenomen), De bruiloft, Pendrecht (rol overgenomen), Senioren Revue, Verhalen uit de droogdok (gids), Als het golft, Kaap Goede Hoop (gids), Kerst in de Kantine en Kerst zonder grenzen.

Geselecteerd voor Internationaal project

Uit 236 projecten is het Rotterdams Wijktheater geselecteerd!

Samen met onze partner uit het Verenigd Koninkrijk hebben we een projectaanvraag ingediend om te werken aan de integratie van vluchtelingen in onze stad. Vol trots kunnen wij u mededelen dat het project is gehonoreerd en dat we snel aan de slag kunnen met dit belangrijk onderwerp wat ons erg aan het hart gaat.

ICAF

ICAF is een Internationaal Community Arts Festival dat eens in de drie jaar community arts van over de hele wereld samenbrengt in Rotterdam. De volgende editie vindt plaats van 27 maart tot en met 2 april 2017 met als thema BEWEGING!

Op het festival zijn voorstellingen te zien en workshops te volgen van organisaties van over de hele wereld. Vrijwel alle continenten zijn vertegenwoordigd door bijzondere en krachtige community art organisaties. Ze brengen hun ervaringen en passie voor het vak naar het festival om met deelnemers te delen. En om kennis en ervaring met elkaar uit te wisselen.

ICAF is een tijdelijke school, een lab, een ontmoeting, een seminar, een maaltijd, een dans, een moveable feast, en inderdaad, ook zeker een festival in de feestelijke betekenis van het woord, zowel voor binnen- als buitenstaanders. We zijn verbonden aan een wereldwijde cutting edge en zeer relevante kunstbeweging.

We hopen dat onze woorden en beelden je genoeg intrigeren om er meer over te weten te willen komen. We kijken er naar uit je te mogen zien op ICAF 2017.

De Stille Heldinnen Disco

Als bezoeker van de Stille Heldinnen Disco krijgt iedereen een koptelefoon met muziek. Op het toneel bewegen Rotterdamse vrouwen afkomstig uit alle delen van de wereld. Er wordt gezongen en gedanst. Maar dan verandert de muziek uit je koptelefoon langzaam en je luistert naar een intiem persoonlijk verhaal. Het licht verandert en je ziet een een dame die danst. Gaat het over haar? Of lijkt het wel jouw eigen verhaal? Lukt het jou om stil te blijven zitten?

De Stille Heldinnen Disco is gemaakt met twee vrouwengroepen van de House of Hope uit de Tarwewijk en de Beverwaard. Aan de hand van groepsgesprekken en zelf uitgekozen muziek is er een geluidsband gemaakt die via een koptelefoon te beluisteren is.

De tegenprestatie

In 2016 ontwikkelde het Rotterdams Wijktheater voor de Gemeente Rotterdam een korte voorstelling over de tegenprestatie.

De tegenprestatie komt voort uit de Participatiewet. De gemeente verwacht van mensen met een bijstandsuitkering een tegenprestatie. Zo’n activiteit is voor 20 uur per week, of naar vermogen, en betreft vrijwilligerswerk. Maar ook mantelzorg en het volgen van een taalcursus of een beweegtraining kunnen vallen onder een tegenprestatie.

Veel van de mensen met een uitkering zijn langer dan twee jaar van de arbeidsmarkt. Voor hen organiseert de gemeente voorlichtingsbijeenkomsten waar een op een gesprekken plaatsvinden met activeringscoaches en plannen worden gemaakt die worden vastgelegd in een plan van aanpak. Ook zijn er vrijwilligers banenmarkten waar organisaties en vrijwilligers elkaar kunnen vinden.

Op 13 december 2015 speelden wij viermaal de voorstelling De Tegenprestatie, in ’t Klooster aan het Afrikaanderplein, op de vrijwilligers banenmarkt. Het publiek maakte kennis met de voorstelling en ging daarna met elkaar in gesprek over wat ze gezien en hadden en wat dat voor hen betekende. Daarnaast konden vragen worden gesteld en emoties geuit.

De invulling die de gemeente Rotterdam geeft aan de tegenprestatie roept vaak emoties en boosheid op. Het toneelstuk laat dit zien en vertelt over de verschillende manieren waarop mensen daarmee omgaan en wat er met hen gebeurt wanneer zij een stap zetten naar het vrijwilligerswerk. We troffen een kritisch publiek dat graag bereid was het gesprek aan te gaan en om hun ervaringen te delen.

In 2017 zal deze voorstelling met nagesprek nog worden gespeeld op vrijwilligers banenmarkten en een voorbeeld zijn voor andere gemeenten hoe theater, voorlichting over een lastig onderwerp over het voetlicht kan brengen.

Spelers: Wim de Lange, Rieke Lemmens, Charhrazade Ngaoui , Husnu Uysal.