NWE MKRS COLUMN: Joost Roskam

In aanloop naar het NWE MKRS FESTIVAL ’22 schrijven onze nieuwe makers tweewekelijks een column. Die kan gaan over van alles wat op ze op hun pad tegenkomen. Deze week bijt Joost Roskam het spits af met de vraag: Wat is rijkdom?

08-01-2022

De Afrikaandermarkt is normaal een drukke bedoening, maar vandaag is het rustiger. Het regent en net als iedereen die het toch heeft aangedurfd, of die echt die ene boodschap nog moest doen, ben ik op stap. Licht verzopen probeer ik van kraam naar kraam te bewegen. Ik probeer hier en daar zelfs even te schuilen. 

Bij elk marktkraam start ik een gesprek. Soms met een verkoper, soms met een klant en soms met een passant. “Het is rustig.” hoor ik als ik vraag hoe het gaat vandaag. “Het komt door de regen, hopelijk heb ik woensdag meer geluk.” Dan haal ik een papiertje tevoorschijn met daarop de vraag: Wat is rijkdom? Ik zie onder verschillende capuchons een vragende blik tevoorschijn komen.

‘Rijkdom? Ik ben niet rijk.’ ‘Ik ook niet’ zeg ik terug. Veel geld heb ik namelijk niet, en omdat ik een hbo-opleiding volg, wacht er ook nog een behoorlijke studieschuld op mij. “Is rijkdom voor u geld?” vraag ik aan Manijah, verkoopster van diverse schoenen. “Rijk zijn betekent veel geld hebben. Je bent namelijk rijk als je alles hebt.”

Geld. Het heeft veel invloed op ons dagelijks leven. Hoe meer geld en bezittingen je hebt, hoe rijker je volgens de wereld bent. Maar rijkdom is meer dan een stapel met geld. “Want geld is eigenlijk niet belangrijk”, zegt Manijah vervolgens. Ik raak met Manijah in gesprek: “Rijkdom bestaat uit gezondheid, vriendschap, familie en gelijke kansen krijgen. Want wat is een miljoen waard als je al dat andere niet hebt?” Ik knik instemmend.

Rijkdom is zoveel meer dan geld. Het is maar net hoe je er zelf tegenaan kijkt.

 


Deel deze pagina: