NWE MKRS COLUMN: Joost Roskam

NWE MKRS COLUMN: Joost Roskam

In aanloop naar het NWE MKRS FESTIVAL ’22 schrijven onze nieuwe makers onregelmatig een column. Over hun proces en alles wat ze gaandeweg op hun pad tegenkomen. Deze week deelt Joost Roskam iets over zichzelf.

Februari 2022 – De moed om kwetsbaar te zijn.

De eerste dagen in de wijk voelde ik vooral enthousiasme, plezier en dankbaarheid.
Ik ontmoette veel nieuwe mensen en had me direct over meerdere dingen verwonderd. Ik was nieuwsgierig en keek met een open blik. Ik voelde me weer even verbonden met de wereld.

Maar toch voelde het ook gek. Ik wilde namelijk ontdekken wat mijn missie was en wat ik kwam brengen, maar ik wist eigenlijk niet eens wat ik toe te voegen had.

De Afrikaanderwijk is even mooi zonder mij.

Ik ben een strever, dat weet ik van mijzelf. Ik geef namelijk niet snel op en wil de dingen graag goed doen. Ik dwing mezelf zo snel mogelijk de antwoorden te vinden op de vragen. Daardoor vergeet ik soms dat dat niet gaat. Dat het antwoord soms voortkomt uit een proces. Een proces waarin we opzoek moeten gaan naar het antwoord op de vraag. Een periode van “niet weten” en dat is eng, iets niet weten. De uitkomst is dan namelijk nog onbekend en dat maakt het kwetsbaar. Mijzelf afvragen wat ik ergens aan toe te voegen heb is confronterend. Daar zat ik echt niet op te wachten.

Een paar dagen later confronteerde ik mijzelf toch. Ik deelde mijn zoektocht met anderen en begon mijn kwetsbaarheid te uiten. Ik gaf toe iets niet te weten en toen werd mij plots gerustgesteld dat ik het ook niet hoefde te weten. Hierdoor ontstond er ruimte en voelde ik zelfs wat kracht ontstaan. Het delen van mijn zoektocht maakte me sterker.

Ik vond kracht in de kwetsbaarheid en daarbij ook het antwoord op mijn vragen. Dankzij de moed om kwetsbaar te zijn wist ik namelijk ineens wat ik wilde brengen. Ik wil een mogelijkheid brengen waarin we moedig en kwetsbaar durven te zijn. Want als we durven te zoeken, durven we onszelf te laten zien en geven we onszelf vorm. Die uiting maakt ons tot wie we zijn en wie we zullen worden. Kwetsbaar zijn is namelijk niet zwak, en ergens wist ik dat ook wel, maar toch vergt het keer op keer moed om kwetsbaar zijn. Ik weet niet of dat ooit makkelijker wordt, maar de zoektocht brengt je wel steeds een beetje verder, en vooral een beetje dichterbij.


Deel deze pagina: