voorstelling

(Nieuws)brief van Jasmina april 2021

Lieve lezer,

Een collega uit de Verenigde Staten stuurde me een paar dagen geleden een bericht: “ik heb geen agendapunten, maar wil je zo graag even zien/spreken”. Datzelfde geldt voor ons. Deze brief gaat daarom vooral over jou. Hoe gaat het met je? Wat was je mooiste dag in de afgelopen maand(en)? Hoewel we op verschillende manier proberen dichterbij te komen, merken we dat we veel van jullie – onze RWT familie, ons publiek, onze oud-spelers – missen. We missen de verhalen, de knuffels, het lachen, de spanning van een premiere, het feestje na de premiere. Maar we missen ook de spontane ontmoetingen.

Gelukkig is het niet zo dat er helemaal geen ontmoetingen meer plaatsvinden. Onze voorstellingen liggen dan misschien wel al een tijdje op de plank, verhalen halen we nog altijd op met het Lopend Vuurtje (in het kader van onze voorstelling De Straatstaat) en Zomaar Op Straat (in het kader van onze voorstelling Zomaar een Straat). Via deze ontmoetingen horen we intrigerende verhalen die we ook weer graag met jullie willen delen. Want door naar elkaar te luisteren, leren we van elkaars ervaring en wijsheid. Met Zomaar Op Straat gingen we bijvoorbeeld op bezoek bij onze spelers Marjorie en Precious. Een bezoekje dat gepaard ging met hectische taferelen op straat, zelfgemaakte kippensoep, scherpe sambal en zelfs een klein drama aan tafel. Ook zijn we in gesprek gegaan met onze speelster Mistica. Daarin ging het over het geven, maar ook het krijgen van kansen. Over het vinden van God. Over rondkomen met weinig. Maar eigenlijk nog het meeste over het omarmen van groei. Het resultaat is een intrigerend- en inspirerend portret over een vrouw die voor elke meter heeft gestreden. ‘Mensen zijn net palmbomen. Heen, en weer met de wind, die mensen moet je koesteren. Je komt, je leert me wat, gaat weer weg. Links, rechts, de boom blijft staan.’

Maar ook jouw verhaal is belangrijk en interessant! Bij deze dan ook een oproep. Laat ons weten hoe het met je gaat, waar je inspiratie en kracht uit put, wat je bezig houdt. Wij lezen deze verhalen zonder enige agenda maar vanuit pure interesse – alsof we je spontaan tegen het lijf lopen. Dat kan door een brief terug te schrijven naar mij, of door je zegje te doen voor de camera! Want afgelopen maand introduceerden wij Roffa Speaks Up. De Riederlaan (Rotterdam-Zuid) vormde eind januari nog het decor van kapot geslagen ruiten en een boze en verontwaardigde burgermeester na de ‘avondklokrellen’. In een video van 2 minuten en 34 seconden stelt hij één prangende vraag: “Heb je een goed gevoel dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen?’’ Met zijn videoboodschap heeft Aboutaleb (wellicht onbedoeld) een herkenbaar podium gecreëerd aan diezelfde Riederlaan. Een podium dat wij nu met Roffa Speaks Up aan willen bieden aan alle Rotterdammers en dat we willen gebruiken om positieve en inspirerende verhalen te delen. Mocht je dus besluiten om voor onze camera te komen staan, dan horen we graag over je mooiste dag in de afgelopen maand(en). Want los van alle beperkingen, gebeurt er gelukkig hier en daar ook wat moois dat we met elkaar kunnen delen.

Heb jij dus een kort- en inspirerend verhaal om te delen? Neem dan contact met ons op! En als je dat doet ben je trouwens niet de eerste. Zo ging Senay Akdemir je al voor. Zij is een Turkse onderneemster die haar pand tijdens de rellen heeft verdedigd, door met de relschoppers in gesprek te gaan.

Ik hoop van harte dat het goed met je gaat en dat we elkaar snel weer spontaan, zonder agenda, tegen het lijf kunnen lopen. Het liefst tijdens een van onze voorstellingen in een buurthuis, of in een van de prachtige theaters die onze stad rijk is!

Een zonnige groet,
Jasmina


ps. 

Tip voor leerkrachten, sociaal werkers of jeugdcoaches, maar ook voor alle jongeren: Wij maakten in de afgelopen maanden de smartphone voorstelling Niet Tuchten Online. Dat is een rauwe en interactieve jongerenvoorstelling over struggles op straat, loyaliteit en het vinden van een thuis. En een voorstelling die dus sowieso niet wordt geannuleerd! Wil je de voorstelling boeken, bijvoorbeeld voor je klas of groep? Neem dan contact op met mijn collega’s Jordy of Nelly. En je kunt natuurlijk de smartphone voorstelling ook gewoon voor jezelf aanschaffen voor maar €5,- en op je eigen telefoon beleven.