Eindejaarsbrief, december 2021

De feestdagen staan voor onze deur en het nieuwe jaar gloort voorzichtig aan de horizon. Daarom willen we jou namens het Rotterdams Wijktheater alvast een fijne kerst en een gelukkig nieuwjaar toewensen namens ons hele team! Met deze laatste nieuwsbrief van het jaar willen we tegelijkertijd ook met jou terugblikken op afgelopen jaar en vooruitkijken naar het aankomende.

2021 bleek, net zoals 2020, een jaar van uiterste. Teleurstellingen werden afgewisseld met opluchting. Er werd flink beroep gedaan op onze creativiteit. Kijken naar wat wel kan werd het devies. Onder dat motto lanceerde we Niet Tuchten Online, een interactieve voorstelling voor op de smartphone.

Rotterdams Wijktheater
Niet Tuchten Online, een getuigenis van een jongen. Een jongen die vanuit een kwetsbare thuissituatie zijn plek heeft gevonden op straat. Klik op de afbeelding voor meer informatie.

Onze nieuwe makers, Pauline van Leeuwen en Anneloes van Schuppen, werden ook uitgedaagd vindingrijk te zijn. Ze maakten hun voorstelling speciaal voor thuiskijkers. En het voordeel is: die kun je allebei nog in z’n geheel zien!

Rotterdams Wijktheater
OverHoop, van Anneloes van Schuppen. Een interdisciplinaire dansvoorstelling over de wirwar van geloof, worsteling en overgave. En alles daartussen in. Bekijk de voorstelling door op de afbeelding te klikken. 
Rotterdams Wijktheater
Palindroom, van Pauline van Leeuwen. Een theatraal mozaïekwerk van echte verhalen en herinneringen over opgroeien met ouders met een verstandelijke beperking. Bekijk de voorstelling door op de afbeelding te klikken.

Na de zomer moesten we alle zeilen bijzetten om onze StraatStaat-voorstelling ELIA te realiseren. Tussendoor lanceerden we ook nog eens drie korte StraatStaat-films: DELANO, RACHELLE en VIRGILL.

DEEL I: DELANO. Een kortfilm over een broze ouderrelatie, vriendschap en wraak. Bekijk de film door op de afbeelding te klikken.
DEEL II: RACHELLE. Een kortfilm over moeder Rachelle die het hoofd boven water probeert te houden, terwijl haar zoon snel geld maakt. Maar hoe komt hij eigenlijk aan dat geld? En wil Rachelle dit wel echt weten? Bekijk de film door op de afbeelding te klikken.
DEEL III: VIRGILL. Een kortfilm over een jongen die na acht maanden vrijkomt en vol goede moed een nieuw leven begint. Maar kan hij de lokroep van van zijn oude leven weerstaan? Bekijk de film door op de afbeelding te klikken.

In november was het zover: we mochten onze multidisciplinaire voorstelling ELIA eindelijk opvoeren. Daarbij namen we heel Theater Zuidplein over. Het vormde de finale van anderhalf jaar StraatStaat. Helaas gooide corona opnieuw roet in het eten en hebben we maar vier van de tien voorstellingen kunnen spelen. Maar die vier waren het meer dan waard!

Momenteel werken we hard aan een mooie registratie. Zo kan het stuk alsnog door iedereen worden gezien! Lees intussen alvast wat het NRC van ELIA vond.

Rotterdams Wijktheater
“EMOTIONELE ROTTERDAMSE SHOW DIE SYMBOOL STAAT VOOR ALLE KINDEREN VAN OUDERS MET EEN TRAUMA” Het NRC schreef een mooi artikel over ELIA. Je leest het door op de afbeelding te klikken.

In 2022 spelen een nieuwe reeks voorstellingen van Zomaar een Straat, gaan we verder met het thema armoede en trekken we de wijken in op zoek naar nieuwe verhalen. Heb jij iets wat je zou willen delen met ons? Stuur ons gerust een mail via deze link. We gaan graag de dialoog met je aan.

We hopen je weer te zien in een nieuw jaar vol inspiratie!

Liefs,
Team Rotterdams Wijktheater