Het ontstaan van Verloren Onschuld

Het ontstaan van Verloren Onschuld

Verloren Onschuld is de uitkomst van een samenwerking tussen diverse Rotterdamse gedupeerden van het Toeslagenschandaal en het Rotterdams Wijktheater. Gebaseerd op vele getuigenissen uit de eerste hand, ontstond er een voorstelling die een ontluisterend beeld geeft van de hel die de slachtoffers tussen 2005 en 2019 hebben doorleefd. Maar waar begon het?

Verloren Onschuld ontstond al een aantal jaar geleden. Toen we nog niet wisten dat er een voorstelling zou komen en de titel Verloren Onschuld nog niet bestond. Twee producties geleden, tijdens Elia, ontmoetten we namelijk Ninny Duarte Lopes. Ninny bleek gedupeerde te zijn van het toeslagenschandaal. We wilden iets doen en organiseerden een dag voor alle andere gedupeerden die Ninny had leren kennen. Een dag met goed eten, workshops en alle ruimte om elkaar te ontmoeten en verhalen te delen. Dat delen van de verhalen bleek waardevol. We gaven Ninny de ruimte om meer bijeenkomsten bij ons te organiseren, de Volhouders Rotterdam groep werd geboren, en met hen schreven we de verhalen op die we hoorden, met toestemming van iedereen. Aan de hand van al die verhalen schreef Fenneke Wekker een script. Lazen we samen de eerste versie met de titel: Verloren Onschuld. Zonder ieders openheid, kwetsbaarheid en welbespraaktheid was dit script er niet geweest.

Toen kon de productie van Verloren Onschuld van start. Hierover lees je in de volgende blog.

 


Deel deze pagina: