Community theater dag

Op donderdag 7 juni, tijdens de NWE MKRS week, organiseren we een community theaterdebat. We willen hiermee het gesprek hernemen dat in Nederland is begonnen bij de eerste generatie wijktheatermakers zoals Stut en Rotterdams Wijktheater. Participatieve kunst wint tegenwoordig aan populariteit, het profiel ‘sociaal-artistiek’ wordt steeds vaker gekozen op de kunstvakopleidingen. We voerden gesprekken met verschillende jonge, maar ook ervaren makers, studenten en docenten over community theater anno nu.
Wat ons bij het RWT opviel was dat bij meerdere van onze stagiairs hun rol en vakkundigheid als theatermaker in een community theater proces naar de achtergrond verdwijnt en ze ‘vergeten’ ook theatermaker te zijn. Daarnaast horen we vaak dat docenten van kunstvakopleidingen niet zo goed weten hoe ze dit werk artistiek moeten beoordelen.
Al met al kregen wij de behoefte om bij elkaar te komen en ons de vraag te stellen: hoe staat het er eigenlijk voor met de artistieke ontwikkeling van community theater? Hoe evolueert het als kunstdiscipline en waar lopen we steeds, generatie-op-generatie, tegenaan?
Deelname aan de dag is in principe op uitnodiging. Als je deze niet ontvangen hebt en toch interesse hebt, neem dan gauw contact op met Jasmina; jasmina@rotterdamswijktheater.nl.