Malcolm X van de KVS, foto ©DannyWillems

Wijkkijkers i.s.m. Theater Rotterdam

Samen met Theater Rotterdam hebben we dit jaar de ‘Wijkkijkers’: een diverse groep van 15 RWT-spelers waarmee we maandelijks een voorstelling gaan bezoeken bij Theater Rotterdam (de nieuwe fusie tussen de Rotterdamse Schouwburg, Ro Theater en Productiehuis Rotterdam). Na afloop spreken we samen verder en over de voorstelling en het gesprek wordt een artikel gepubliceerd in De Nieuwspeper.

Het Rotterdams Wijktheater is 25 jaar geleden opgericht vanuit de constatering dat voorstellingen in het Schouwburgcircuit uitgingen van getrainde kijkers, van mensen die vanwege hun achtergrond (opleiding, ervaring, cultuur) de kunstwereld begrijpen. Het RWT wilde theater maken voor mensen die niet thuis zijn in de kunstwereld maar evengoed recht hebben op kunst.

Inmiddels, 25 jaar later, is de kunstwereld veranderd. ‘Reguliere’ theatermakers zoeken aansluiting met een breder publiek, verhalen van ‘gewone’ mensen worden gebruikt als onderwerp van voorstellingen, niet-acteurs worden gevraagd om mee te spelen, er zijn meer makers en spelers met een niet-westerse achtergrond, opvallend veel voorstellingen uit de Theater Rotterdam-programmering gaan over identiteit, afkomst, achtergrond.

Voor ons een goed moment om eens te bekijken hoe het er nu mee staat!

Als eerste voorstelling bezochten we Malcolm X van de Koninklijke Vlaamse Schouwburg. Het artikel dat erover verscheen in de Nieuwspeper van 18 oktober lees je hier.