HET ROTTERDAMS WIJKTHEATER
Wij zijn een gepassioneerd sociaal-artistiek gezelschap dat kunst maakt met, voor en door mensen wiens verhaal nog onvoldoende wordt gehoord in de samenleving. We hebben meer dan 30 jaar ervaring in community arts en het maken participatieve, inclusieve kunst.
De hartslag van de stad
Onze voorstellingen brengen we naar plekken waar het de meeste sociale impact maakt: Van diep in de wijken, de grote zalen van theaters, tot aan de rechtbank of de Tweede Kamer. Zo helpen we om vaak gemarginaliseerde gemeenschappen een podium te geven, hun verhaal te vertellen op de manier die bij hen past. Onze producties dragen daarmee bij aan een evenwichtige samenleving; een samenleving waar iedereen deel van moet kunnen uitmaken en waar ieders stem kan worden gehoord.
Wij volgen daarmee de hartslag van de stad; de verhalen vormen een afspiegeling van een steeds veranderende, grootstedelijke samenleving met diverse perspectieven en maatschappelijke lagen.
Kom dichterbij
Met een klein team van professionals komen we dichterbij de mensen in de stad op zoek naar ongehoorde verhalen, naar ongeziene helden, naar onuitgesproken conflicten. De verhalen en ervaringen van de mensen die we ontmoeten brengen wij samen met hen naar het theater. Want theater verrijkt je blik op de wereld en theater laat je ervaren hoe het is om in andermans schoenen te staan. #komdichterbij
ICAF – Internationaal Community Arts Festival
ICAF is in 25 jaar geleden opgezet door het Rotterdams Wijktheater. ICAF is begonnen als een internationaal festival en is uitgegroeid tot een multi-traject en internationaal programma. ICAF is vandaag de dag een digitaal platform, een wereldwijd netwerk, en om de drie jaar, een internationaal festival dat community arts organisaties, professionals en praktijken van over de hele wereld presenteert. ICAF’s belangrijkste doel is om ruimte te bieden voor reflectie en ontwikkeling van de community arts-beweging, lokaal, nationaal en internationaal.
Dat doen we niet alleen via het ICAF platform en het ICAF festival, maar ook door het produceren van summer schools, artist-in-residencies en Nieuwe-Makers trajecten.
Meer dan een voorstellingen alleen
Naast onze voorstellingen vinden het belangrijk om ons publiek op verschillende manieren inhoudelijk te betrekken bij de thema’s die we aansnijden. Daarom creëren we rondom onze voorstellingen diverse programma’s. Deze programma’s kunnen gesprekken zijn, extra kunstuitingen, context rondom een thema en/of educatie zijn. Zo ontstaat er rondom de voorstellingen ruimte voor ontmoeting, toenadering en verbinding.
Ook verzorgen we los van onze voorstellingen workshops, inleidingen, gesprekken en presentaties die gekoppeld zijn aan onze Community Arts praktijk en huidige voorstellingen.
Samenwerken
Wij staan ook open voor een samenwerking met bedrijven, scholen of organisaties. Bij opdrachten gaan we altijd eerst een oriënterend gesprek aan om samen met de opdrachtgever te kijken naar wat de wensen zijn, of onze visies op elkaar aansluiten en wat we voor elkaar kunnen gaan betekenen.