CAFE DE KAPENEES (TV-SOAP)

Cafe de Kapsnees als TV-SOAP voor de Huizen van de Wijk

Voor heel veel mensen was het bezoeken van de theater-buurtsoap Café de Kapenees een heerlijk uitje waar ze ontzettend van hebben genoten.

We zouden dit wel vaker willen’, ‘Toen was geluk is ook al van de tv’, of ‘voor ons is er eigenlijk niet zo veel meer’waren veel gehoorde uitspraken na afloop van de voorstelling.  Daarmee werd het idee geboren om de hele serie theatervoorstellingen van Café de Kapenees op video op te nemen om te kunnen vertonen in de Huizen van de Wijk. Op die manier kunnen nog veel meer Rotterdammers genieten van deze vrolijke buurtsoap. De gemeente Rotterdam (programma Voor Mekaar) ondersteunde dit plan en werkt hierin samen met de Coalitie Erbij Rotterdam, een samenwerkingsverband van partijen in de stad die eenzaamheid als belangrijk thema hebben omhelsd. Zij zagen in de video serie van Café de Kapsnees een mooie manier om senioren uit de wijk bij elkaar te brengen om een gezellige middag te hebben.

Wat is Cafe de Kapenees?

Café de Kapenees is een theatersoap die in de periode dec 2016 tot jan 2018

door Rotterdam heeft getoerd. De soap is een productie van Theater Walhalla en het Rotterdams Wijktheater en is zó gemaakt dat er heel snel ingespeeld kan worden op actuele thema’s die leven binnen de stad. Denk hierbij aan eenzaamheid onder ouderen, de tegenprestatie, herstructureringen van het woningaanbod in volkswijken, veranderende wijksamenstelling.

Het verhaal van de soap is gesitueerd op Katendrecht en gaat over Café de Kapenees. Het enige nog overgebleven ouderwetse café op de Kaap met haar eigenaresse Zus (gespeeld door actrice Loes Schnepper) en vaste klant Koos (gespeeld door acteur Paul van Soest). Samen proberen ze zich staande te houden in de stadsvernieuwings tsunami.

Katendrecht is misschien wel het meest extreme geval van hoe een wijk een totale metamorfose kan ondergaan. Vroeger was Katendrecht een rosse buurt, waarvan je in een sollicitatiegesprek niet moest zeggen te wonen, want dan waren de kansen op die baan gelijk verkeken. En nu is het een yuppenbuurt waar hip niet hip genoeg is.

Hoe is de serie in te zetten in uw huis van de wijk?

De serie bestaat uit 4 afleveringen en die alle vier  door de huizen van de wijk gratis vertoond kunnen worden. Elke aflevering duurt 1,5 uur en bestaat uit twee delen + een pauze. Elk deel eindigt net als elke soap met een cliffhanger, hierdoor worden bezoekers geprikkeld om door te kijken om te zien hoe het afloopt.  Het is dus heel goed mogelijk om gedurende 4 weken elke week één aflevering van Café de Kapenees te vertonen. Of gedurende 4 maanden elke maand een aflevering.

De pauze kan benut worden om samen een maaltijd te eten om daarna het tweede deel van de aflevering onder het genot van het toetje of een kopje koffie samen af te kijken. Mocht het huis van de wijk niet in staat zijn een maaltijd te organiseren kan de pauze gebruikt worden om een drankje te drinken en gebruik te maken van het toilet. Ook is het leuk om tijdens de pauze met de bezoekers te praten over de onderwerpen die langs zijn gekomen in de voorstelling. Omdat de teksten en de onderwerpen in nauwe samenwerking met bewoners van Rotterdamse wijken zijn gemaakt, zullen veel bezoekers herkennen wat er op het toneel gebeurt en  is er al snel een grote mate van identificatie met de personages in het stuk.

Voor meer informatie:

ROTTERDAMS WIJKTHEATER 010-423 01 92  OF MAIL STEFAN@ROTTERDAMSWIJKTHEATER.NL

 

 

Aflevering 1 Het bod

Zus (Loes Schnepper) is de eigenaresse van Café de Kapenees, één van de laatst overgebleven authentieke kroegen op Katendrecht. Met de komst van veel nieuwbouwwoningen is er veel aanloop van mensen die de Kaap willen leren kennen. Hierdoor is het café van Zus een mix van oude en nieuwe Kapenezen, van oude en nieuwe verhalen. Nu de Kaap hot is en nationale en internationale lijstjes aanvoert is het leven er voor Zus niet makkelijker op geworden. Als geboren Kapenees moet ze zich staande zien te houden tussen de oprukkende bakfiets yuppen en de naar geld ruikende projectontwikkelaars met hun hippe concepten. De mantelzorgtaken voor haar hulpbehoevende moeder maken het er voor Zus ook niet makkelijker op.

Koos (Paul van Soest) is vaste klant en lijkt met zijn barkruk vergroeid. Hij heeft het veelvuldig over de tijd dat de Katendrechtse straten nog gevuld waren met zeelui, hoeren en Chinezen en is ook al niet een energie gevende factor in het leven van Zus. Er zal daarom snel iets moeten veranderen in het leven van Zus anders gaat het helemaal fout. Hoe zal dit verder gaan? Kom gewoon lekker kijken en geniet van deze heerlijk Rotterdamse Soap.

 

Aflevering 2 Lief & Leed

Het wordt steeds gekker in Café de Kapenees. Het mag dan het beroemdste café van Katendrecht zijn, het is voor Zus van Trossen die achter de bar staat bijna onmogelijk om de eindjes aan elkaar te knopen. De rekeningen blijven maar op de mat vallen. En dan moet ze ook nog haar moeder Nel in de gaten houden, die aangeeft eenzaam te zijn. Wat moet Zus daar nu weer mee, ze loopt de hele dag de benen uit haar lijf maar dat is schijnbaar niet genoeg.  Ze wil echte aandacht! Alsof dat nog niet erg genoeg is moet ze Koos, voor wie het café een tweede thuis is, ervan overtuigen dat zijn vrouw Alie zo snel mogelijk moet worden gered van een gedwongen paaldans-carrière in het buitenland. Zus kan er echt niets meer bij hebben. Zeker niet zo’n Martha, de schoonmoeder van Koos, die nou niet bepaald het zonnetje in huis is. Gelukkig is Gerda begonnen met een cursus eenzaamheid bestrijding van Hebbie Effe.  Zus voelt een burn-out aankomen, begrijpt u wel. Oh, niet? Geeft niet.

Kom lekker kijken naar aflevering 2 van Café de Kapenees.

 

Aflevering 3 De tegenprestatie

Voor wie eens helemaal tot rust wil komen is Café de Kapenees niet bepaald de ideale plek. Vraag dat maar aan Koos, stamgast bij uitstek. Had hij eindelijk de mysterieuze verdwijning van zijn vrouw Alie een beetje verwerkt, staat ineens de Gemeente op zijn stoep. Afdeling Sociale Zaken. Koos moet, om zijn uitkering niet kwijt te raken, een tegenprestatie gaan leveren in de vorm van vrijwilligerswerk. Aad, zijn toegewezen activeringscoach, ziet Koos wel iedere dag een ommetje maken met een hoogbejaarde uit de buurt. Dat hij dat nog mee moet maken! Op zijn leeftijd! Advies vragen aan Gerda, de beroepsvrijwilliger die alles al een keer heeft gedaan, blijkt lastig. Zij heeft het te druk met het runnen van Café de Kapenees, omdat eigenaresse Zus van Trossen nog steeds spoorloos is. En aan Frans, de gokverslaafde postbezorger, heeft hij ook niet veel. Nee, Koos staat er helemaal alleen voor.

Veel kijkplezier bij aflevering 3 van Café de Kapenees.

 

Aflevering 4 Happy End

Zus van Trossen, de toegewijde eigenares van Café de Kapenees, is niet gauw klein te krijgen. Ze laat zich niet afschrikken door dreigende projectontwikkelaars, roddelende buurtbewoners, een zus met onafbetaalde borsten of een door de Dolomieten wandelende oplichter. Om zo maar eens wat hindernissen te noemen waar Zus het afgelopen jaar dapper overheen is gesprongen. Alleen jammer dat ze al die blauwe enveloppen nooit heeft geopend. Nu staat ze voor een hindernis waar zelfs het beste olympische springpaard niet overheen komt: De Belastingdienst! Valt dit nog op te lossen of betekent dit het definitieve einde van Café de Kapenees, het laatste authentieke stukje Katendrecht? Stamgast Koos wordt niet goed bij de geachte alleen al. Alle vaste bezoekers liggen er wakker van. Zal beroepsvrijwilliger Gerda nog op tijd met het reddende plan komen of valt de tent toch ten prooi aan louche projectontwikkelaars? Krijgt dit verhaal wel een happy end?

Kom lekker kijken naar de laatste aflevering van Café de Kapenees.