nwe mkrs

ICAF NWE MKRS FESTIVAL ’25

Vier nieuw community arts talent uit binnen-en buitenland!

Het ICAF NWE MKRS Festival vindt plaats op vrijdag 16 mei 2025. Dit jaarlijkse tweedelige evenement verbindt, inspireert en viert nieuw én gevestigd community arts-talent uit Nederland, en biedt hen een podium. Het tweede deel van dit seizoen vindt op deze middag en avond plaats en vormt tevens de afsluiting van het NWE MKRS-traject ’24-’25. 

 

We starten de middag met de lezing Ruimte voor Verbeelding, waarin het ICAF je meeneemt in een gedachtenexperiment over de rol van community arts, zowel nu als in de toekomst. Vervolgens bieden we twee parallelle inspiratiesessies aan. In Het Netwerk in de Steigers zetten we samen met collega’s uit het veld concrete vervolgstappen richting een duurzaam nationaal netwerk voor community arts, waarmee we bouwen aan een sterke toekomst voor de sector. Tegelijkertijd vindt De Kweekvijver plaats, waarin je getuige bent van de eerste kennismaking met community arts door een groep studenten van ArteZ, Codarts en onze nieuwe maker Zedd Starke, die de afgelopen maanden heeft gewerkt met een groep jongeren uit Rotterdam. 

We sluiten de middag af met een gezamenlijk diner, waarna we het avondprogramma openen met de première van de voorstelling kron·kel, geregisseerd door onze nieuwe maker Terry Brochard, die met deze voorstelling afstudeert aan de Toneelacademie Maastricht. 

PAMFLET | DE NOODZAAK VAN COMMUNITY ARTS

– tekst door Jasmina Ibrahimovic
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. We bevinden ons steeds meer in onze eigen bubbels en sinds corona is dat alleen maar sterker geworden. De noodzaak om dicht bij mensen te komen die je anders niet zou ontmoeten is enorm. Want hoe minder we elkaar ontmoeten, hoe minder we ons in elkaar kunnen inleven en hoe groter de kloof wordt tussen ‘ik’ en ‘de ander’ of ‘wij’ en ‘zij’. Community arts gaat over bruggen bouwen. Over de zoektocht naar de mens in onszelf en elkaar. Over elkaar op ooghoogte ontmoeten. Steeds meer jonge kunstenaars hebben deze behoefte en zijn daarom geïnteresseerd in de community arts-praktijk. En ook steeds meer fondsen en beleidsmakers zijn zich bewust van de bruggenrouwende rol die deze kunstvorm kan vervullen.

“Community arts gaat over bruggen bouwen. Over de zoektocht naar de mens in onszelf en elkaar. Over elkaar op ooghoogte ontmoeten.”

Echter, community arts en de inclusieve- en participatieve kunstpraktijk zijn complexe praktijken met veel kritische vraagstukken. Bijvoorbeeld over participatie als politiek middel, rolverdelingen, verantwoordelijkheden, artistieke ontwikkeling, autonomie en representatie – om er maar een paar te noemen. En we constateren dat er in Nederland veel behoefte is aan een voortdurend gesprek tussen makers, kunstvakdocenten, beleidsmakers en fondsen wanneer het gaat over kunst en grote maatschappelijke vraagstukken of het werken met mensen in kwetsbare situaties.

“Wij geloven erin dat we als sector baat hebben bij een vaste plek en tijd waarin verschillende perspectieve bij elkaar komen.”

Het Rotterdams Wijktheater heeft jarenlange ervaring met het maken van theater vanuit persoonlijke verhalen, voor mensen die anders nooit naar het theater zouden gaan. We bieden jaarlijks stageplekken aan afstuderende kunstenaars. Daarnaast geven we gastcolleges en masterclasses aan kunstvakopleidingen en zijn we in gesprek met fondsen en beleidsmakers. Middels het internationale en academische netwerk van het ICAF hebben we daarnaast toegang tot veel relevante en actuele academische kennis over participatie, kunst, inclusie en community arts, waarmee we de Nederlandse praktijk kunnen voeden.

Wij geloven erin dat we als sector baat hebben bij een vaste plek en tijd waarin verschillende perspectieve bij elkaar komen. Zo kunnen we kunst waarderen voor wat het écht kan bijdragen op een manier die recht doet aan de ethische en esthetische waarden van deze praktijk.

PROGRAMMA 16 MEI 2025

Middagprogramma

14.30 – 15.00 uur Inloop  

15.00 – 15.45 uur Lezing door ICAF: Ruimte voor verbeelding

16.00 – 18.00 uur

Optie 1. De kweekvijver

Optie 2. Gesprek Netwerk in de Steigers

Avondprogramma

18.00 – 20.00 uur De proefkeuken – netwerkdiner

20.00 – 21.00 uur Voorstelling kron·kel 

21.00 – 21.30 uur Nagesprek met Terry en spelers 

21.30 – 22.00 uur Borrel 

Kalender

15:00
middag 1: De Kweekvijver
Islemunda, Podium van IJsselmonde
Rotterdam
15:00
middag 2: Netwerk in de Steigers
Islemunda, Podium van IJsselmonde
Rotterdam
18:00
avond: diner en voorstelling kronkel
Islemunda, Podium van IJsselmonde
Rotterdam

Kies jouw eigen middagprogramma

Let op: Wil je deelnemen aan zowel een middag- als het avondprogramma, dan heb je twee aparte tickets nodig.

PAY WHAT YOU CAN

kaarten 0 – 25 euro

Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om naar onze voorstellingen te komen kijken. Daarom werken we met ‘pay what you can’. Hiermee kies je zelf welke ticketprijs het beste bij jouw huidige financiële situatie past.

Meer weten? Klik hier

NWE MKRS DOCU

Bekijk hier de documentaire over onze NWE MKRS ’22 met Patrick Ribeiro en Joost Roskam.

LINE-UP

Lezing: Ruimte voor verbeelding

Een toekomstdroom namens het ICAF 

“Community arts gaat over het bouwen van bruggen. Over de zoektocht naar de mens in onszelf en in elkaar. Over elkaar op ooghoogte ontmoeten.” 

Het Rotterdams Wijktheater en het ICAF beschouwen community arts als een kunstdiscipline op zichzelf. Een discipline waarin de kunstenaar een andere rol vervult dan binnen meer autonome kunstvormen. Maar ook de begrippen ‘community’ en ‘kunst’ moeten in de context van community arts heroverwogen worden. ‘Community’ is namelijk niet altijd uitsluitend positief geladen, vooral wanneer we niet kritisch kijken naar de in- en uitsluitingsmechanismen binnen ‘gemeenschappen’ en hoe een gezamenlijke identiteit soms misbruikt wordt voor geweld of politiek gewin. 

We leven in een spannende tijd. Welk standpunt kan en moet community arts innemen om een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving van vandaag? In deze lezing scheppen we, geïnspireerd door Sandra Trienekens’ droom voor CC Amstel tijdens het It’s Personal Festival op 13 maart jl., alvast Ruimte voor Verbeelding om vooruit te dromen over de rol van onze sector in de toekomst. 

De kweekvijver: showcase jonge makers

De Kweekvijver is een inspirerende ontmoetingsplek waar jonge makers hun eerste stappen in Community Arts delen. Een groep studenten van ArtEZ Zwolle Arts Educator, de CompoLab van Codarts-docent Dans en de nieuwe maker van het Rotterdams Wijktheater, Zeddrich Starke, presenteren hun ervaringen en creaties. 

Onder de vleugels van het Rotterdams Wijktheater hebben zij in diverse samenstellingen en werkvormen geëxperimenteerd. Dit is een moment om inzichten uit te wisselen, vragen te stellen en je te laten inspireren door de frisse blik en het talent van de volgende generatie makers. 

Gesprek: Het Netwerk in de Steigers

Tijdens deze sessie gaan we verder in gesprek over het nationale community arts netwerk, dat we vorig jaar tijdens het MINI ICAF gezamenlijk opstartten. Dit keer zetten we concrete vervolgstappen in de organisatie van een structureel nationaal netwerk. Centrale vragen zijn: hoe ziet dit netwerk eruit? Waar, wanneer en hoe komt het samen? Welke gezamenlijke activiteiten of evenementen kunnen we organiseren? En welke faciliterende rol kan het ICAF daarin vervullen? Daarnaast richten we ons in deze sessie ook op de gezamenlijke lobby en de ontwikkeling van een eigen vocabulaire voor onze sector. De kernvragen hierbij zijn: wat is onze visie voor de positie van community arts, en hoe definiëren we onze identiteit als sector? Wie moet deze visie horen, en welke strategieën en concrete stappen kunnen we zetten om dit doel te bereiken? 

Première: kron·kel

Een voorstelling over de kunst van het leven met kronkels in je hoofd 

Er was eens aan de rand van een groot, zonnig koninkrijk, een prachtig paleis. Het paleis was altijd gevuld met muziek en vreugde. Het was een geliefde plek, de bewoners waren tevreden en hard aan het werk. Maar op een gewone dag, zonder enige waarschuwing, klopte er een boze heks op de poort. “Ik breng een vloek,” zei ze kil “niet omdat jullie iets verkeerd hebben gedaan, maar omdat het leven soms onrechtvaardig is.”  

Deze ontwapenende theatervoorstelling vol verbeeldingskracht en fantasie vertelt de verhalen van elf mensen die door het lot, een vloek of simpelweg door domme pech van het ene op het andere moment moesten leren leven met hersenletsel. Hoe accepteer je dat je niet meer bent wie je was? Hoe leer je leven met jouw unieke kronkel?

De voorstelling kron·kel is onderdeel van het NWE MKRS traject dat Terry Brochard volgt bij het Rotterdams Wijktheater en ICAF. Met deze voorstelling studeert hij tevens af aan de opleiding tot docent & regisseur, aan de Toneelacademie Maastricht. Lees meer over Terry als maker en zijn proces in zijn blog: Het creatieve brein ontmoet het analytische brein. 

Nagesprek met NWE MKR Terry en spelers

Na afloop van de première van kron·kel gaan we kort met Terry en zijn 11 spelers in gesprek over het maakproces van de voorstelling. Hoe hebben de spelers het ervaren? Wat waren de successen, valkuilen en inzichten die Terry heeft opgedaan als maker? Welke relatie had hij als theatermaker tot de groep en is dat geëvalueerd en zo wel hoe?