Verloren Jeugd

Over hoe 80.000 Nederlandse kinderen in de knop gebroken werden

Verloren Jeugd vertelt de waargebeurde verhalen van jongeren die vanwege het toeslagenschandaal uit huis zijn geplaatst. Achter doorzichtige muren ontvouwt zich de strijd van een broer en twee zusjes. Drie jonge mensen die alleen nog maar elkaar hebben wanneer de hele wereld zich tegen hen lijkt te keren. Net als de buren, leerkrachten, jeugdzorgmedewerkers en alle andere omstanders ben je getuige van het drama dat zich voltrekt in hun levens, maar ook van hun onderlinge dynamiek en overlevingskracht.

Verloren Jeugd gaat over kinderen die terechtkwamen in een onpersoonlijk systeem, die noodgedwongen volwassen beslissingen moesten nemen. Maar ook over de veerkracht van jonge mensen die in het hier en nu proberen af te rekenen met de demonen uit het verleden.

– ‘Ze hebben M. meegenomen gisteren.

Ma moest even het kantoortje uit op het Bureau van Jeugdzorg, ze kreeg koffie. En toen ze terugkwam was M. weg. Geen afscheid nemen was beter voor het proces, zeiden ze.’ –

Het tweeluik

Verloren Jeugd is een vervolg op de voorstelling Verloren Onschuld. In dit theatertweeluik geven we podium aan een deel van de verhalen van gedupeerden van het toeslagenschandaal. Deze voorstellingen en de scripts zijn tot stand gekomen in samenwerking met ervaringsdeskundigen en gebaseerd op gesprekken en interviews met ouders en kinderen.

Het script is tot stand gekomen op basis van gesprekken met ervaringsdeskundigen. Zonder hun openheid, kwetsbaarheid en welbespraaktheid was deze tekst er niet geweest. Wij hebben oneindig veel respect voor hen en zijn dankbaar voor deze bijzondere samenwerking.

Rondom Verloren Jeugd ontwikkelt het Rotterdams Wijktheater een randprogramma. Het publiek ontvangt zo extra informatie en kan zich verder verdiepen in het toeslagenschandaal. In een nagesprek krijgt iedereen achteraf de kans en de ruimte om hun gevoelens en ervaringen rondom dit beladen onderwerp te delen.

Verloren Jeugd boeken. Wil je de voorstelling graag boeken? Voor mogelijkheden neem contact op met: stefan@rotterdamswijktheater.nl

Kalender

20:00
Op uitnodiging
Première
De Hillevliet
Hillevliet 90, 3074 KD Rotterdam
14:30
De Hillevliet
Hillevliet 90, 3074 KD Rotterdam
20:00
De Hillevliet
Hillevliet 90, 3074 KD Rotterdam
20:00
De Hillevliet
Hillevliet 90, 3074 KD Rotterdam
20:00
Huis van de Wijk De Hoekstee
Hoek van Holland
20:00
Podium Islemunda
Herenwaard 17, 3078 AK Rotterdam
20:00
Schotse kerk
Schiedamse Vest 121, 3012 BH Rotterdam
19:30
Binnenkort
Theater Zuidplein, Kleine Zaal
Gooilandsingel 95, 3083 DP Rotterdam

Meer speeldata volgen snel

PAY WHAT YOU CAN

kaarten 0 – 25 euro

Wij vinden het belangrijk dat iedereen de mogelijkheid heeft om naar onze voorstellingen te komen kijken. Daarom werken we met ‘pay what you can’. Hiermee kies je zelf welke ticketprijs het beste bij jouw huidige financiële situatie past.

Meer weten? Klik hier

CREDITS LIJST

Spel: Raisa Melo Fortes, Anouk Vrakking en Juan Zyad

Regie: Liselot van de Geer

Tekst: Fenneke Wekker

Creative producer: Stefan van Hees

Techniek: Robert Jan Schmidt, Edo Stolk, Egbert Davids, Henke Davids

Sound design: Jornt Jan Bras

Productie: Marion van Dragt

Outreach: Abdallah Omar Mahamed, Nishaya Domingos (stage), Noraly Silva Soares (stage)

Marketing & Communicatie: Nadja Polman

Publiekswerking: Joost Roskam

Artistieke leiding: Jasmina Ibrahimovic

Zakelijke leiding: Edgar Kapp

Campagnebeeld: Salt Lake Productions

Grafisch Ontwerp: Fred Sophie (NXIX Onterpstudio)

Met dank aan: alle geïnterviewde jongeren en ouders, Stijn van Erp, SKVR

Mede mogelijk gemaakt door: Gemeente Rotterdam, Van Cappellen Stichting, MAOC Gravin van Bylandtstichting, Stichting Bevordering van Volkskracht, Elise Mathilde Fonds, Erasmusstichting.