nwe mkrs

ICAF NWE MKRS FESTIVAL ’24

25 MEI IN PODIUM ISLEMUNDA

ICAF NWE MKRS FESTIVAL is het jaarlijkse evenement dat jong community arts-talent uit Nederland verbindt, inspireert, viert en een podium geeft. Op zaterdag 25 mei 2024 vindt de nieuwe editie plaats in Podium Islemunda in Rotterdam!

 

Twee presentaties & een verdiepend gesprek!
Dit jaar presenteren onze twee geselecteerde nieuwe makers Abdallah Mahamed Omar en Kevin Sweep hun onderzoek, bevindingen en artistieke vormen. Na dit traject studeren zij af en zetten zelfstandig hun eerste stappen in de community arts sector. In een blog stellen Kevin en Abdallah zich nog even aan je voor.

Naast dat we je kennis willen laten maken met dit gloednieuwe community arts talent, nemen we de ruimte en tijd om te reflecteren op hun maakproces. Dat doen we door samen met docenten, mede studenten, deelnemers en het bredere community arts veld in Nederland. We gaan in gesprek over belangrijke sociale, maatschappelijke en artistieke vragen die zij zijn tegengekomen tijdens hun proces.

PAMFLET | DE NOODZAAK VAN COMMUNITY ARTS

– tekst door Jasmina Ibrahimovic
Onze samenleving staat voor grote uitdagingen. We bevinden ons steeds meer in onze eigen bubbels en sinds corona is dat alleen maar sterker geworden. De noodzaak om dicht bij mensen te komen die je anders niet zou ontmoeten is enorm. Want hoe minder we elkaar ontmoeten, hoe minder we ons in elkaar kunnen inleven en hoe groter de kloof wordt tussen ‘ik’ en ‘de ander’ of ‘wij’ en ‘zij’. Community arts gaat over bruggen bouwen. Over de zoektocht naar de mens in onszelf en elkaar. Over elkaar op ooghoogte ontmoeten. Steeds meer jonge kunstenaars hebben deze behoefte en zijn daarom geïnteresseerd in de community arts-praktijk. En ook steeds meer fondsen en beleidsmakers zijn zich bewust van de bruggenrouwende rol die deze kunstvorm kan vervullen.

“Community arts gaat over bruggen bouwen. Over de zoektocht naar de mens in onszelf en elkaar. Over elkaar op ooghoogte ontmoeten.”

Echter, community arts en de inclusieve- en participatieve kunstpraktijk zijn complexe praktijken met veel kritische vraagstukken. Bijvoorbeeld over participatie als politiek middel, rolverdelingen, verantwoordelijkheden, artistieke ontwikkeling, autonomie en representatie – om er maar een paar te noemen. En we constateren dat er in Nederland veel behoefte is aan een voortdurend gesprek tussen makers, kunstvakdocenten, beleidsmakers en fondsen wanneer het gaat over kunst en grote maatschappelijke vraagstukken of het werken met mensen in kwetsbare situaties.

“Wij geloven erin dat we als sector baat hebben bij een vaste plek en tijd waarin verschillende perspectieve bij elkaar komen.”

Het Rotterdams Wijktheater heeft jarenlange ervaring met het maken van theater vanuit persoonlijke verhalen, voor mensen die anders nooit naar het theater zouden gaan. We bieden jaarlijks stageplekken aan afstuderende kunstenaars. Daarnaast geven we gastcolleges en masterclasses aan kunstvakopleidingen en zijn we in gesprek met fondsen en beleidsmakers. Middels het internationale en academische netwerk van het ICAF hebben we daarnaast toegang tot veel relevante en actuele academische kennis over participatie, kunst, inclusie en community arts, waarmee we de Nederlandse praktijk kunnen voeden.

Wij geloven erin dat we als sector baat hebben bij een vaste plek en tijd waarin verschillende perspectieve bij elkaar komen. Zo kunnen we kunst waarderen voor wat het écht kan bijdragen op een manier die recht doet aan de ethische en esthetische waarden van deze praktijk.

Over het ICAF NWE MKRS TRAJECT

ICAF NWE MKRS traject bestaat jaarlijks uit een periode van 8 maanden en vindt plaats van oktober tot en met mei. Elk jaar starten we in oktober met introductieworkshops over community arts aan kunstvakopleidingen door heel Nederland. We zoomen dan in op de specifieke rol van de community arts kunstenaar, de definitie van ‘community’ en over een nieuw begrip van ‘kunst’. We nemen inspirerende nationale en internationale community arts-voorbeelden mee en zoomen in op de mogelijkheden én valkuilen van dit werk. Na de introductieworkshops in oktober trappen we het 8 maandentraject af met een NWE MKRS dag en starten twee geselecteerde afstuderende kunstenaars aan hun community arts traject.

In mei organiseren we het ICAF NWE MKRS festival waarin de twee geselecteerde afstuderende kunstenaars 8 maanden van onderzoek, repetities, ontmoetingen en artistieke uitingen tonen aan een groter publiek. Naast het presenteren van hun werk zoomen we in op de vragen en bevindingen die ze onderweg zijn tegengekomen en daarvoor nodigen we professionals uit het academische veld uit om het gesprek te contextualiseren, mee te luisteren en vragen te stellen.

Ben je docent aan de kunstvakopleiding of een sociaal/maatschappelijke opleiding en denk je dat je studenten baat hebben bij een introductieworkshop over community arts? Neem gerust contact op met Anamaria Cruz via info@icafrotterdam.com en dan kijken we naar de mogelijkheden en een passend aanbod!

LINE-UP

Een bijeenkomst van 2 mensen.

2 mensen van 2 andere tijden

Met veel overeenkomsten

Hüsnü en Kevin komen bij elkaar voor de eerste repetitie.

Naast dat we je kennis willen laten maken met dit gloednieuwe community arts talent, nemen we de ruimte en tijd om te reflecteren op hun maakproces. Dat doen we door samen met docenten, mede studenten, deelnemers en het bredere community arts veld in Nederland. We gaan in gesprek over belangrijke sociale, maatschappelijke en artistieke vragen die zij zijn tegengekomen tijdens hun proces.

“DiversiTerra” dé Theaterspelshow in de stad van de toekomst

Divers Terrein met verschillende culturen en achtergronden! Oftewel ‘DiversiTerra’! We leggen de nadruk op wederzijdse afhankelijkheid en hoe we kracht putten uit onze ervaringen binnen stigmatiserende systemen. Kom je kijken? Het word een fees

NWE MKRS Dialoog

*Onderdeel van NWE MKRS programma

Waar loop je tegen aan wanneer je sociaal-artistiek theater wil maken? En hoe ga je om met artistieke en sociale vragen? Nieuwe makers, maar ook meer ervaren makers en docenten gaan met elkaar en het publiek in dialoog, komen met handige tips en geven je handvaten voor het zetten van je eerste stappen in de wereld van community arts.

DOCUMENTAIRE NWE MKRS '22

Bekijk onze documentaire over onze NWE MKRS’22 met Patrick Ribeiro en Joost Roskam.