Dit zijn onze speelsters!


De komende weken stellen we met veel plezier een aantal spelers van de “Stille Heldinnen Disco XL” aan je voor. Maar met maar liefst 1000 vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden, die deelnemen aan dit theaterspektakel, komt niet iedereen hier aan bod. Bezoek daarom de voorstelling om alle heldinnen te zien schitteren!


WE ZIJN UITVERKOCHT! 7 NOV 2019 & 3 JUNI 2020 STAAN WE WEER IN TR SCHOUWBURG.

Maak kennis met KAAT

 

Kaat speelt meestal niet mee in de voorstellingen want zij is de creatieve producent van Women Connected. “Ik heb daarentegen wel in de Stille Heldinnen Disco 2016 gespeeld!” Kaat werd geboren in Nederland, in Dordrecht en woont nu op Rotterdam-Zuid. Ze leerde het Rotterdams Wijktheater jaren geleden kennen door Stefan van Hees.

Kaat wordt vrolijk van de leuke mensen om haar heen. “Zoals mijn kinderen en de vrouwen waar ik mee werk.” Daarnaast wordt ze ook heel blij van yoga en dansen. Ze droomt vooral van reizen over de wereld. “Ik beleef mijn droom iedere dag.”

Onrechtvaardigheid is iets wat Kaat moeilijk vindt. “Women Connected is daarom net als een kindje voor mij. Zo belangrijk vind ik het! Maar de vrouwen waarmee ik speel geven mij een fantastisch gevoel.”


Maak kennis met INEZ

 

Je kunt haar hebben gezien in Op het lijf geschreven en de Stille Heldinnen Disco in 2016. Inez werd geboren in Houten in Nederland en woont nu in Rotterdam-Noord. Ze het Rotterdams Wijktheater kennen door Heleen Hameete.

Inez wordt vrolijk als ze anderen ziet lachen, maar ook als alles goed op elkaar aansluit. Ze vindt het moeilijk om in gesprek te zijn met mensen die niet luisteren en ook om dingen uit te leggen aan mensen. Ze droomt van een betere wereld. “Waar er minder verschillen zijn tussen arm en rijk, zwart en wit, man en vrouw.”

Inez is regie-assistent bij Women Connected. Ze maakt de plannen, schrijft ideeën uit, maakt de geluidsband en nog véél meer. “Women Connected betekend voor mij steun, vrede en hoop. Women Connected geeft mij het gevoel dat ik allemaal nieuwe zussen, moeders en zelfs oma’s erbij heb gekregen!”


Maak kennis met PETRA

 

Petra speelde afgelopen november voor het eerst mee in de try-outs van de Stille Heldinnen Disco XL. Wel hielp ze al eerder mee in de organisatie van vrouwendag in 2018 en Kijk maar uit, ik kom van Zuid. Ze werd geboren in Rotterdam Noord en woont nu in Barendrecht. Ze kent het Rotterdams Wijktheater via Chahrazad en DOCK. “5 jaar geleden kwam ik in het Millinxparkhuis werken. Ik leerde daar Chahrazad kennen. Op een gegeven moment kon ze toen niet komen, want ze moest repeteren.”

Petra wordt blij van muziek en het omgaan met mensen. Ze is positief gestemd en ziet geen problemen of moeilijkheden. “Ik zoek altijd naar oplossingen.” Ze droomt van een lang en gelukkig leven. “Ik ben haast 66 jaar en wil graag net zo oud worden als Jacqueline!”

Petra speelt niet alleen mee in de Stille Heldinnen Disco XL, ze is ook ambassadeur. “Ik doe het graag! Het is een warm bad als je hier binnenkomt. Ik ken al flink wat vrouwen van Women Connected en het maakt me nieuwsgierig naar de rest.”


Maak kennis met JULIE

 

Julie heeft nog niet eerder in een voorstelling meegespeeld. “Maar 23 april help ik weer met de publieksontvangst!” Julie werd geboren in het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam en woont nu in het Oude Westen. “Mijn moeder komt van de Kaapverdische eilanden (Sant Anto) en mijn vader is Nederlands.” Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) van de jongerenvoorstelling Halte Tussenwater die ze bezocht. “Een paar jaar later heb ik gesolliciteerd om stage te lopen, maar eigenlijk wil ik rechercheur worden bij de politie.”

Julie houdt van voetballen en muziek. “Ik speelde in het Dames 2 van FC Meance als spits en kan wel een balletje hooghouden.” Ze vindt het moeilijk om met teleurstellingen om te gaan en droomt van een goede toekomst, een gezin en leuke kinderen. “Een jongen èn een meisje!”

Julie helpt Women Connected bij de voorstellingen al sinds Kijk maar uit, ik kom van Zuid.  “Ik houd van de sfeer van het RWT met name van Women Connected. De saamhorigheid en familiesfeer. Iedereen staat hier voor elkaar klaar. Ik voel me hier tussen de vrouwen thuis, welkom en geaccepteerd.”


Maak kennis met JOJANNEKE

 

Je kunt Jojanneke kennen van de Stille Heldinnen Disco 2016 waarin ze meezong en van de Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018 waarin ze ook meespeelde!

Jojanneke werd geboren in de Van Dam – Bethesda kraamkliniek en woont nu in IJsselmonde. Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) via House of Hope Beverwaard waar Ellen van het Leger des Heils haar vertelde over het RWT.

Jojanneke is onze knutselkoningin! En ze houdt van zingen, dansen en theater. “Ik hoop nog veel meer mensen door middel van theater te mogen raken. Dit is de manier waarop ik mijn verhaal kan doen en zelf ook tot groei kom!”. Soms heeft ze er niet de energie voor, dat vindt ze wel moeilijk.

Naast meespelen in de voorstellingen helpt Jojanneke ook met agenda’s maken, alles in goede banen te laten lopen tijdens voorstellingen en deelt ze haar creativiteit! En dat altijd met een mooie glimlach op haar gezicht! “Women Connected is één grote familie voor me. Ik leer om mezelf te zijn, ik word uitgedaagd en ik voel me hier op mijn gemak.”


Maak kennis met CHAHRAZAD

 

Je kunt Chahrazad kennen van Bazar Aisha, Op het lijf geschreven, Charlois aan het Water, de Stille Heldinnen Disco uit 2016 – 2018, Kijk maar uit, ik kom van zuid, Tegenprestatie en Verkiezingsvoorstelling. “Ik voel me vrolijk als ik speel en dat doe ik al sinds 2009. Dit jaar is mijn 10-jarig jubileum!”

Chahrazad werd geboren in Berkane in Marokko en woont nu in de Tarwewijk in Rotterdam. Ze heeft moeite met mensen die niet eerlijk zijn. En ze droomt van een goede toekomst voor haar kinderen.

Deze ambitieuze vrouw speelt niet alleen in voorstellingen van Women Connected. “Afgelopen zomer speelde ik nog met Mahfoud in Maas met FRESH: Belém & Op de Terp.” Chahrazad kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) via de peuterschool van haar dochter. “Women Connected betekent heel veel voor mij. Women Connected maakt me blij en vrolijk, dus doe ik graag mijn best.”


Maak kennis met AMANDA

 

Je kunt haar kennen van Op het lijf geschreven deel 1 en 2, Amanda versus Amanda en de Stille Heldinnen uit 2017. Amanda werd geboren in Rotterdam-West in het van Dam ziekenhuis en woont ook nu in Rotterdam-West. “Maar ik kom uit Kaapverdië,” vertelt ze. Amanda kent het Rotterdams Wijktheater via Jelle, haar ex. “Jelle werkte weleens met Vincent die de techniek doet. Hij zei dit is echt iets voor jou!”

Amanda wordt vrolijk van muziek luisteren en maken, dansen, theater, plannen, organiseren en mensen helpen. “En kleine dingen die behoren tot rijkdom, maar niet in de vorm van geld.” Ze droomt ervan haar eigen karaoke-bar te hebben. “En dat ik maatschappelijk iets kan betekenen met mijn muziek.” Amanda vindt het moeilijk om dingen uit handen te geven die dichtbij haar staan. “Ik wil graag leren hoe ik dingen zelf moet doen.” De voorstelling Amanda versus Amanda ging over de strijd die ze soms met zichzelf voert. Over haar eigen demonen, haar onzekerheid. “Ik speelde samen met iemand die mijn hoofd, mijn gedachte speelde en hoe ik mezelf in de weg sta.”

Women Connected is haar thuis. Ze speelt niet alleen, maar geeft ook workshops en vrijwilligt daar waar nodig is, zowel voor als achter de schermen. “Women Connected is een veilige plek zonder waarde oordelen, waar ik een schop onder mijn kont krijg, troost vind en beschermd word. Het voelt alsof ik hier heel veel moeders heb. Dat was wel even wennen, maar ik leer veel van hun advies en wat mijn bijdrage kan zijn als vrouw.”


Maak kennis met MONNIEK

 

Je kunt haar kennen van de Stille Heldinnen Disco uit 2016, 2017 en 2018. Monniek werd geboren in Puttershoek en woont nu in Klaaswaal. Ze kent het Rotterdams Wijktheater via Sylvia, die haar heeft meegenomen naar de Wellness Club in Islemunda in 2016.

Monniek wordt vrolijk van veel dingen: “Van vuurwerk bijvoorbeeld, stoere motoren, het strand, de zee, van mensen die niet zeiken en verschillende kunstuitingen…” Ze droomt ervan om een reis te maken naar Australië en Nieuw-Zeeland. “Ik droom er wel van te reizen met een doel. Om iets te betekenen voor anderen. Maar ik droom ook van een vaste plek en een leuke partner hebben!”

Monniek heeft problemen met onrecht dat haarzelf en anderen is en wordt aangedaan. “Ik probeer daar iets aan te doen. Ik wil voor iedereen vertrouwenspersoon zijn en positiviteit en vrolijkheid brengen!” Women Connected is als een nieuwe wereld voor haar, vertelt ze. “Ik leer van anderen en herken veel bij mezelf. Women Connected is een veilige plek, waar ik mezelf kan zijn, kan groeien en ontwikkelen.”


Maak kennis met PETRA

 

Je kunt haar kennen van de Stille heldinnen Disco uit 2016, 2017 en 2018. Petra is geboren in Rotterdam en woont nu in de Beverwaard. “Maar ik woonde eerst in Rotterdam Noord.” Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) via het wijkgebouw De Focus waar House of Hope Beverwaard gevestigd is. “Ik heb geleerd door te kijken en toen ben ik zelf mee gaan doen.”

Petra voedde zichzelf op onder het motto: iets wat niet kan, bestaat niet. Hierdoor vindt ze vrij weinig moeilijk. “Ik verbouw ook zelf en als iets niet lukt, dan vraag ik hulp.” Ze wordt blij van muziek. “Vooral zigeunermuziek, omdat ik mijn roots daarin kan vinden. Ik droom van vrijheid: ongestoord in een woonwagen wonen zonder (klagende) mensen om mij heen.”

Petra speelt al een tijdje bij Women Connected. Hetgeen wat haar het meest bijgebleven is van de afgelopen jaren zijn: “de sfeer, de complimenten en alle mensen die naar je toekomen. Ik vier nu mijn verjaardag op 8 maart, internationale vrouwendag. Ik wil de wereld laten zien dat we samen kunnen zijn zonder haat, waar je ook vandaan komt.

Waar Petra zichzelf over 5 jaar ziet? “Ik hoop dat ik nog steeds met net zoveel blijdschap en vreugde bij Women Connected zit. Ik voel me hier thuis, want onderling zijn we heel goed met elkaar. Ik ben opener geworden, door de verhalen van andere vrouwen. De eerste keer dat ik zelf ging vertellen wilde ik het liefst een vuilniszak over mijn hoofd trekken.”


Maak kennis met JACQUELINE

 

Geboren in Maretraite in Suriname en al 50 jaar woonachtig in Rotterdam, waarvan 10 jaar in West en nu al 40 jaar in Charlois. “In 1975 speelde ik al theater, in het Surinaams en maakte kennis met Annelies van het Rotterdams Wijktheater (RWT) toen ze stage kwam lopen bij Meneer Drenthe, mijn toneelvader. Annelies en ik hadden een klik en toen heeft ze me gevraagd om bij het RWT te komen.” Casa di Mama en Casa di Prins waren Jacqueline haar eerste voorstellingen. Inmiddels heeft ze heel wat vrouwendagen en andere optredens achter de rug.

Jacqueline wordt blij van koken voor haar familie. “Vooral als iedereen het lekker vindt en ze vragen hoe het gemaakt wordt!” Ze droomt ervan om een groot huis, voor de hele familie, aan het water in Suriname te hebben. Wat Jacqueline moeilijk vindt? “Ik vind niks moeilijk, ik probeer voor alles een oplossing te vinden!”

Naast spelen in al die voorstellingen, helpt Jacqueline met de promotie van de voorstellingen. “Ik bel iedereen op als we een voorstelling hebben!” Waar ze kan helpen, helpt ze. Zo geeft ze bijvoorbeeld ook thuis kookles aan Adriana en Agnes, twee spelers van Op het lijf geschreven.

“Women Connected is familie geworden,” vertelt Jacqueline. “We hebben een hechte band en de sfeer bij Women Connected is fantastisch! Ik voel me hier heerlijk en een moeder van alle Women Connected kinderen! Ik blijf dan ook speciaal voor de voorstelling in Nederland, want normaal zit ik in deze tijd van het jaar in Suriname.”


Maak kennis met LUCY

 

Je kunt haar kennen van een presentatie in 2016 bij LT Dans, de Stille Heldinnen Disco uit 2017, 2018 en Kijk maar uit, ik kom van Zuid. Lucy is geboren in Heilongjiang in China en is laatst verhuisd vanuit Feijenoord naar Bleiswijk met haar nieuwe man. Ze kent Women Connected via House of Hope Katendrecht. “Daar heb ik Kaat leren kennen”

Lucy droomt ervan om te vliegen. “Nee, ik heb geen hoogtevrees. Het lijkt me een fijn en vrij gevoel. Ik zou wel graag met Women Connected naar China gaan!” Wat haar ook een fijn gevoel geeft, of beter gezegd waar ze echt vrolijk van wordt, is theater, muziek, lezen, dansen en koken. “Maar ook van mensen die tot bloei komen, je troosten, liefhebben en om je geven,” vertelt ze.

Lucy vindt de Nederlandse taal moeilijk. “Ik wil graag goed communiceren wat in mijn hart zit, maar dat kan ik soms niet goed uitspreken.” Ook vindt ze het bijvoorbeeld lastig om humor over te brengen met haar woorden. “Ja, dat zou ik graag willen kunnen.”

Women Connected is: “familie,” vertelt Lucy. “Het geeft mij energie om hier te zijn en ik geef ook graag energie terug aan de groep. Ik voel de liefde, ik voel me hier waardevol en geaccepteerd. Ik ben met ze getrouwd!”


Maak kennis met NICOLETTE

 

Je kunt Nicolette kennen van de Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018 én ze speelde samen met de vrouwen uit Zweden op Nationale Vrouwendag. Ze werd geboren in Mathenesse en is nu woonachtig in IJsselmonde. Nicolette leerde het Rotterdams Wijktheater kennen via Sylvia bij House of Hope Katendrecht.

Ze wordt blij van haar familie en kleinkinderen. Ze droomt dan ook van een goede toekomst voor haarzelf en haar kleinkinderen. Wat ze moeilijk vindt? “Als mensen niet eerlijk zijn”

Naast dat Nicolette actief is als speelster bij Women Connected zit ze ook bij de Wijkkijkers en heeft ze de cursus vertrouwenspersonen gedaan! “Ik probeer met zoveel mogelijk mee te doen.” Women Connected betekent voor haar namelijk: “gezelligheid en eerlijkheid. Ik voel me hier heel erg fijn en gelukkig, één grote familie!”


Maak kennis met LIDIA

 

Je kunt Lidia kennen van ‘Kijk maar uit, ik kom van Zuid’ en de ‘Stille Heldinnen Disco’ 2017 én 2018. Ze werd geboren in Willemstad Curaçao en woont nu op Katendrecht in Rotterdam. Lidia kent Women Connected, doordat ze in 2015 met haar zus en nicht ging kijken naar de voorstelling ‘Op het lijf geschreven’.

Lidia wordt vrolijk van haar kinderen, kleinkinderen, de kleine dingen in het leven, en posititviteit. “Ik word vrolijk als ik andere mensen gelukkig zie.” Ze droomt ervan om een eigen coaching bureau te hebben.

Lidia houdt niet van onrechtvaardigheid en onbegrip. “Ik kan er niet tegen als ik niet serieus genomen word. Ik vind het ook moeilijk als mensen dingen over mij zeggen die het tegenovergestelde zijn van hoe ik ben.” Misschien is dat ook wel waarom ze bij Women Connected altijd een positieve vibe afgeeft en vrouwen in hun eigen kracht leert te staan door ze te coachen!

Women Connected betekent voor haar ‘empowerment’.  “Het heeft domino-effect in de groep en in de rest van mijn leven. Wat je hier geeft, krijg je weer terug. Ik voel me hier super, ik houd van de diversiteit en de groei en bloei tussen alle vrouwen. En dat heeft ook zijn effect op mijn gezin. Eigenlijk zou elke Rotterdamse vrouw een keer bij women Connected moeten komen kijken en meedoen om helemaal tot bloei te komen.”


Maak kennis met ADRIANA

 


Je kunt Adriana kennen van de voorstelling Op het lijf geschreven en de Stille Heldinnen Disco uit 2017. Met haar stem was ze ook te horen in de Stille Heldinnen Disco uit 2018. Adriana werd geboren in Albanië, in de stad Permet en woont nu in Feyenoord in Rotterdam.Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) via Wouter, de technicus bij het RWT. Ze had een personeelsuitje bij Theater Zuidplein en zat met Wouter in een groep. “Hij stelde me voor aan Kaat. En toen bleek ik ook nog eens boven hun oude kantoor te wonen!”
Adriana wordt ontzettend blij van schilderen, lezen, psychologie, filosofie, tekenen en shoppen! “Ik houd van mooie kleding, maar ik ben aan het afkicken van al het shoppen.” Waar ze minder blij van wordt zijn negatieve mensen, vertelt ze. “Negatief gedrag moet je niet aannemen, dat is schadelijk voor je ziel. Als je erin duikt, dan ga je daarin mee en dat wil ik niet.” Naam maken in de maatschappij is waar Adriana van droomt. “Ik wil dat mensen weten wie ik ben en bekend zijn als artiest.” Women Connected betekent daarom misschien ook wel zoveel voor haar. “Ik voel me hier gezegend, thuis, mezelf, vol met passie en liefde.” Ze speelt dan ook niet alleen mee in de voorstellingen van Women Connected, maar brengt ook nieuwe ideeën in. Daarnaast is ze, zoals ze het zelf omschrijft: “Een bak licht voor alle vrouwen”.

Maak kennis met SARAH

 

Sarah werd geboren in Al Haska in Syrië en woont nu in IJsselmonde. Sarah kwam eigenlijk per toeval terecht bij ons. “Ik was in de bibliotheek en zag dat er kraanvogels door Women Connected werden gevouwen in de foyer. Toen ben ik gelijk mee gaan doen en nu hoor ik bij de groep!”

Sarah wordt vrolijk van tekenen, haar familie en dochter. Ze vindt het moeilijk om veel verantwoordelijkheid te hebben, maar ze droomt van een goede toekomst voor haarzelf en haar dochter. “Ik wilde graag gaan studeren en dat doe ik nu dus ook nog!”

“Ik krijg altijd veel inspiratie als ik hier ben,” vertelt Sarah. Ze doet ook altijd haar best als ze er is. “Ja, ik voel me hier blij en ik voel me hier mezelf”.


Maak kennis met SHARITA

 

Je kunt Sharita kennen van de voorstellingen de Stille Heldinnen Disco uit 2017 én 2018 en Kijk maar uit, ik kom van Zuid. Sharita werd geboren in Nickerie Paradise in Suriname en woont nu in Feijenoord in Rotterdam. Ze leerde ons kennen via House of Hope.

Sharita wordt vrolijk van alles wat ze voor haar prachtige zoon doet. Maar ze vertelt ook dat ze ervan droomt om haar moeder een keertje te kunnen verwennen. Ze vindt het moeilijk wanneer er mensen zijn die haar van alles verwijten en naar beneden halen: “Alsof ik niks waar ben, terwijl ik heel goed weet dat ik niet zo ben. Dan twijfel ik aan mezelf.” 

“Toen ik bij Women Connected begon was ik bescheiden en durfde ik niet zo goed,” vertelt ze. Dat is inmiddels wel anders: “Ik doe dit met heel veel liefde en plezier. Ondanks de beperkingen die ik in me heb, steun ik anderen en zet ik me in daar waar ik nodig ben. Ik voel me zo goed tussen al die vrouwen van Women Connected. Ik sta niet alleen meer!”


Maak kennis met MARIANNE

 

Je kunt Marianne hebben zien spelen in Zhong, Kerst zonder Grenzen, Terug naar Later, Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018 en straks ook in een voorstelling van De Paraplu, daar is ze net gestart. Marianne werd geboren in Oost en West Souburg in Zeeland en nu woont ze in het Oude Westen. Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) van een culturele dag op het Schouwburgplein. “Daar had ik een gesprek met Annelies, de oprichtster van het RWT.” De eerste voorstelling die Marianne van het RWT gezien heeft, is al heel lang geleden. “Net na de oprichting, ja. Ik wilde namelijk wel regisseur worden bij het RWT. Maar ik deed heel veel in die tijd, dus dat is er nooit van gekomen.”

Marianne wordt vrolijk van de eerste sneeuwklokjes, de zon, maar ook van de regen, korte mouwen, korte broek… Maar ze wordt echt blij van alles wat op haar pad komt en ze nog aanpakken kan! “Zoals theater, zingen in een strijdkoor, foto’s maken voor de buurtkrant en de website, de “We laten ons nog niet kisten” groep (woningen voor ouderen), hand en spandiensten voor iedereen in de wijk en bon-bon-block (chocolade) avonden: een vrijdagavond in de maand waar we met 7 vrouwen naar een film kijken.” Als je haar hoort praten, dan begrijp je misschien wel waarom deze bezige bij ervan droomt om zonder al te grote kwalen ouder te worden. En ook bij Women Connected weet ze altijd een positieve bijdrage te leveren! “Ik hoop te kunnen helpen met flyeren, het betrekken van groepen voor 2019, de promotie en ambassadeurschap!”

Wat ze moeilijk vindt? “Ik vind niks moeilijk”, zegt de nuchtere Marianne. Ze voelt zich wel wisselend tussen als die vrouwen van Women Connected. “Over het algemeen goed. Je leeft mee met de anderen, maar soms ervaar je het gevoel van onbegrip.” Women Connected betekent voor haar: “het samenzijn met andere vrouwen en leren van wat iedereen te vertellen heeft”. Ze is zelfs zo enthousiast dat ze vindt dat er ook een Men Connected moet komen voor mannen! “Dat zou voor hun ook goed zijn!”


Maak kennis met SARA

 

Je kunt Sara kennen van de voorstellingen Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018 en Kijk maar uit, ik kom van Zuid. Ze werd geboren in Teheran in Iran en woont nu in Lombardijen in Rotterdam. Ze ontdekte het Rotterdams Wijktheater via de website. “In Iran heb ik theater gestudeerd, dus toen ik in Nederland was heb ik gegoogeld naar “theater in Rotterdam”.

Sara droomt over manieren om dat gevoel van haar kindertijd terug te krijgen. “Ik was een heel blij en actief kind met twee zussen (één ouder en één jonger) en een broertje. De mooiste dag van mijn leven,” vertelt ze verder, “was toen ik 9 jaar was. Mijn broertje werd toen geboren. Ik weet nog goed dat ik brood ging kopen en mijn ouders in de auto voorbij zag rijden op weg naar huis. Ik heb toen alles laten vallen en ben naar huis gerend om de baby te zien!” Nog altijd wordt Sara vrolijk van haar familie en vriendinnen en geniet ze ervan om met verschillende kunstvormen bezig te zijn. “Ik schrijf, lees, teken en maak theater.” Maar waar ze minder blij van wordt zijn “van die mensen die in je gezicht glimlachen, maar achter je rug om praten en jaloers zijn. Ik snap niet waarom mensen dat doen”.

Women Connected staat voor haar voor: “een groep vrouwen met wie je over elkaars leven kan praten. Een soort dramatherapie. Je kan hier over jezelf praten, over jezelf huilen en jezelf nog een keer spelen uit een vroegere situatie. Je kiest hier je eigen verhaal.” Naast acteren bij Women Connected is ze ook vrijwilliger bij Women Connected! “Ik probeer weer terug bij mezelf te komen en ik voel me blij hier. Hier ben ik actief, wil meer contact hebben met anderen, wil leren en meer ervaring opdoen.”


Maak kennis met AIDA

 

Je kunt Aida kennen van Bazar Aisha, Charlois aan het Water, Bekende vreemden en de Stille Heldinnen Disco uit 2017 en 2018. Aida werd geboren in Brčko in Bosnië en is nu woonachtig in Spijkenisse. Ze kent het Rotterdams Wijktheater (RWT) van de toen haar zoon, Samed, nog om de peuterspeelzaal zat. “Annelies vroeg of ik kapster wilde zijn van de groep en zo leerde ik, nu al bijna 12 jaar gelden, het RWT kennen in het Millinxparkhuis.”

Aida heeft geen dromen, maar wordt vrolijk van positieve, sociale mensen en geniet van elke dag. “Dat is het belangrijkste,” vertelt ze. “Doelen zijn er natuurlijk continue en doorgroeien doe je elke dag. Als je me vraagt wat ik moeilijk vind, dan vind ik mezelf het aller moeilijkste. Ik houd van mezelf, maar om me te ontwikkelen heb ik heel veel aandacht nodig.” 

Women Connected betekent voor haar sociale controle. “Anders blijf ik achter mijn televisie zitten. Dit is het enige wat ik voor mezelf doe. Ik dwing mezelf om te komen, want ik weet dat ik waarde in de groep breng en ik wil er graag voor iedereen zijn. Het geeft mij rust om hier te zijn, omdat ik hier alles kan zeggen. Maar het is wel meer dan alleen sociale controle,” vertelt ze. Haar man zegt altijd: “Als we gaan verhuizen, dan moet het RWT mee”. Aida voelt zich zo verbonden met iedereen, dat niks hier vreemd meer is. “Dit kan je geen vrienden noemen, geen familie, dit is meer dan dat, ruzie met elkaar is ook goed hier. We boosten elkaar eigenlijk. Die vrijheid van geest, dat heb je buiten niet. Ik krijg echt kracht van deze vrouwen, word bewust van mijn eigen bestaan en dat mijn eigen leven zo slecht nog niet is.”


Maak kennis met SHAMIN


 

Je kunt Shamin kennen van de voorstellingen van de Stille Heldinnen Disco uit 2016, 2017 én 2018 en Kijk maar uit, ik kom van Zuid. Shamin is geboren in Bujumbura in Burundi en is woonachtig in de Tarwewijk in Rotterdam. Ze kent Women Connected via House of Hope. “Daar ben ik gevraagd om mee te dansen en spelen.”

Shamin wordt vrolijk van dansen, praten met mensen, tv kijken (vooral Afrikaanse films), sporten (kickboksen, hardlopen en Zumba) en haar kleinkinderen. Ze zou graag nog beter Nederlands leren. “Soms vind ik het nog moeilijk om met andere mensen te communiceren” Ook droomt ze ervan om een vaste baan te hebben. “Die wil ik heel graag, alles is goed, maar het moet wel met vriendelijke mensen zijn.” Heel begrijpelijk, als je weet dat ze het heel moeilijk vindt als mensen boos op haar zijn of als mensen ruzie met haar maken.

Shamin voelt zich ontzettend blij tussen alle vrouwen. “Het is een hele mooie en vriendelijke groep, kortom ik houd van ze allemaal!”Deel deze pagina: