Expostitie in Gothenburg

internationale vrouwendag

In november 2017 gingen we 2,5e week naar Göteborg op uitnodiging van Kultur I Vast.

Met een groep fantastische vrouwen zijn we in de wijk Biskopsgarden zijn we aan de slag gegaan en hebben we gewerkt aan een eindpresentatie. Begin maart 2018 kwamen een aantal spelers uit Zweden naar Rotterdam om samen met ons Internationale Vrouwendag te vieren. Nu is er in Göteborg een fotoexpositie van de tijd die we samen hebben doorgebracht. 😍

We hebben ze nog nooit eerder op het podium gezien. Weinigen hebben hun verhalen gehoord. Sinds afgelopen herfst 2017 heeft een groep vrouwen in Biskopsgarden gewerkt aan een persoonlijke dansvoorstelling – Tysta hjältinnors Disco. Op Internationale Vrouwendag werd er met de Zweedse en Nederlandse groep gespeeld in Rotterdam.

Het publiek krijgt een draadloze koptelefoon bij binnenkomst en stapt in een geluidlandschap dat over de hele wereld loopt. Op het toneel maken vijftien vrouwen hun eigen persoonlijke verhalen, vooraf opgenomen en gedragen met hun zelfgekozen muziek. De voorstelling zet vrouwen uit Göteborg in de spotlight, we weten misschien niet zo veel over ze, want zelden spreken zij zich uit en ze hebben nog nooit een scène gespeeld. Sommige verhalen brengen je naar andere plaatsen in de wereld, anderen gebeuren in de directe omgeving.

Kultur i Väst heeft sinds dit jaar het community dansproject de Tysta Hjältinnors Disco gerund. Community Dance is een methode waarbij mensen die geen danser zijn zichzelf en hun verhaal kunnen uiten door beweging. Hier heeft de groep gewerkt met Nederlandse dansartiesten Kaat Zoontjens en Inez Schatz. Al vele jaren werken ze samen met vergelijkbare vrouwengroepen in het Wijktheater in Rotterdam, “Kaat en Inez zijn geweldige en speelse mensen. Dat je zo kunt dansen en een show op deze manier kunt bouwen!” zegt Lise Blomqvist, die een van de deelnemers is. Lise is 71 jaar oud, heeft haar wortels in Zweden en woont in Biskopsgården. Ze heeft Kaats en Inez’s werk met de groep gewaardeerd, waardoor ze elkaar snel konden leren kennen door middel van oefeningen.


Deel deze pagina: