Stille Heldinnen Disco XL

 

BLOK 23 APRIL 2019 ALVAST IN JE AGENDA!


Duizend vrouwen betreden het podium

Donderdag 22 november betrad de eerste enorme groep vrouwen het podium van IJsselmonde, Islemunda, voor de try-out van De Stille Heldinnen Disco XL. Deze bijzondere groep vrouwen van alle culturen, generaties en achtergronden inspireerde de bezoeker tijdens dit theatraal spektakel met hun eigen verhalen. Via een koptelefoon, zoals bij een ‘silent disco’, hoort het publiek de wijze woorden van Chahrazad, de hoop van Monniek, de lievelingsmuziek van Sharita en nog véél meer.

De Stille Heldinnen Disco XL

“Na 2 succesvolle edities van de De Stille Heldinnen Disco op Internationale Vrouwendag is het idee ontstaan om in het jaar dat vrouwen precies 100 jaar actief stemrecht hebben, maar liefst 1000 vrouwen het podium te laten betreden,” vertellen Inez en Kaat, de regisseurs en initiatiefneemsters van hét community arts netwerk voor vrouwen, Women Connected. Zij stellen zichzelf ten doel, vrouwen de mogelijkheid te bieden om boven zichzelf uit te stijgen door middel van theater.

Anders dan alle andere voorstellingen

Jeanine uit Crooswijk bezocht in 2017 een eerdere editie van de voorstelling: “De Stille Heldinnen Disco is anders dan de theatervoorstellingen die ik normaal bezoek. Doordat het gespeeld wordt door ‘echte’ vrouwen, in plaats van professionele spelers, is het even wennen in het begin. Na verloop van tijd merk je dat dit juist de kracht is van de voorstelling. De ingesproken geluidsopnames namen mij mee in het leven van deze diverse vrouwen en zorgden ervoor dat ik mijzelf kon verplaatsten in alle vrouwen op het podium. Ik wilde ze wel beter leren kennen.”

Een mooie ervaring

Serife uit de Bloemhof doet samen met een groep dames van De Klimroos mee aan de voorstelling: “Ik ben oma, help bij de kinderopvang en ben vrijwilliger bij De Klimroos. Ik heb geen rijbewijs en kan ook niet fietsen, dus het is lastig om tijd te vinden. Maar ik wil alles proberen! Ik had nog nooit iets met theater gedaan, dus ik vind het leuk om mee te doen. We repeteren al ongeveer twee maanden en het is altijd gezellig. Soms ook moeilijk. De eerste repetitie was bijvoorbeeld wel spannend. Iedereen vertelde iets over zichzelf en sommige verhalen waren erg verdrietig.”

Bezoeken of zelf deelnemen

De try-out voorstelling van donderdag 22 november in Islemunda was het eerste deel van deze XL versie en is tot stand gebracht in samenwerking met onder andere House of Hope Beverwaard en Tarwewijk, Speeltuin De Klimroos, Stichting Nieuw Thuis Rotterdam, Wijkpastoraat Bloemhof, Agnes Oriental Dance en Linedance IJsselmonde. Maar het netwerk en werkveld van Woman Connected breidt zich steeds verder uit, want alle Rotterdamse vrouwen kunnen nog steeds gratis aanhaken bij de open repetitiedagen (elke 7e van de maand). Uiteindelijk wordt toegewerkt naar dinsdag 23 april 2019, waarop alle 1000 vrouwen tegelijk het podium betreden van de grote zaal van Theater Rotterdam.


RESERVEER KAARTEN!


Deel deze pagina: