ZOMER OP ZUID 16/17/18 juni

ZOMER OP ZUID 16/17/18 juni

De stagevoorstellingen van seizoen 22/23 zijn onderdeel van The Needs of Strangers, ons meerjarige project waar we onderzoek doen naar hoe we samen werken als maatschappij en hoe we voor elkaar zorgen.

 

De voorstellingen van onze stagiairs Our state of Mind / Daar komt de zon zijn tot stand gekomen in samenwerking met Zomer op Zuid van Rotterdam Festivals. Samen met hen zette we Rotterdam Zuid in de schijnwerpers en in ons geval Pendrecht. Op plein 1953 zit College53, een prachtige plek voor jongeren om de leren en zichzelf kunnen ontwikkelen. Daar in dat warme huis besloten we met onze stagiairs een immersief theater te gaan maken. Een ervaring die ervoor zorgt dat het publiek wordt geactiveerd en onderdeel wordt van het kunstwerk. Het publiek wordt een deelnemer. Vijf keer speelde Our state of mind / Daar komt de zon. Twee voorstellingen die vloeiend in elkaar overliepen en die afspeelden op verschillende plekken in en rondom College53. 

Het avontuur begon buiten met een koptelefoon op. Via je oren druppelde er verhalen en anekdotes binnen van een groep Rotterdamse jongeren die hun plek in de maatschappij bevragen en bezich zijn met de vraag “Wie ben ik, en wie ben ik ten opzichte van jou?”

Buiten staan de spelers met protest borden waarop vragen en statements staan geschreven. Gevolgd door een monoloog van Gideon over vooroordelen en aannames. Want ’s avonds chillen op het pleintje, waarom kan het niet? Als ik het wil…

Later in de kelder van College53 zien we de jongeren op hun kwetsbaarst, Tyrza durft zichzelf in de spiegel te kijken en nodigt de deelnemers uit om te kijken naar zichzelf. 

Nishaya en Shenaya zijn tegelijkertijd in een andere ruimte in dialoog over jezelf zijn en later, als de groep daar samenkomt durven Avanjil en Mikail hun ervaringen rondom eenzaamheid en “Ik in de wereld” met de deelnemers te delen. 

Met elkaar lopen we naar boven en staat Shanti op de bank. Samen met haar publiek maakt zij tijdsprongen in haar leven en hoe dit is verlopen. We maken een reis langs alle momenten die haar hebben gevormd en zien hoe dit haar heeft geraakt, haar heeft beïnvloed en hoe zij hier nu mee doorgaat. Haar ouders hebben haar gevormd en zij vormt haar kind. Het lijkt haast een coming of age verhaal waar de deelnemers de bijrollen in spelen. De moeder, een vriendje, iemand die ruzie zoekt. Ze worden allemaal gespeeld door de deelnemers.

De avond eindigt steeds met een een groot applause en een diepe buiging. Na dit weekend en met het tonen van deze immersieve voorstelling komt er een einde van een stage periode voor Hilde en Bikker en is dit punt een tussenstation voor de jongeren met wie ze werkte en een van de uitingen die vallen onder The Needs of Strangers. 


Deel deze pagina: