The Needs of Strangers

The Needs of Strangers

Het Rotterdams Wijktheater werkt in de periode 2022-2024 aan The Needs of Strangers; een sociaal-artistiek, multidimensionaal theaterproject. The Needs of Strangers bestaat uit verschillende onderdelen zoals: een community development programma, 2 theaterportretten, stagevoorstellingen, een contextprogramma en ter afsluiting een locatie event waar dit alles samen gaat komen.  

In het project The Needs of Strangers onderzoeken we onze relatie (als individuen maar ook als maatschappij) tot onze ‘vreemde’. Wie is voor jou de vreemde en voor wie ben jij een vreemde? Hoe ontmoeten we elkaar als maatschappij en welke verantwoordelijkheden horen daarbij. Hoe zorgen we voor elkaar als we elkaar niet echt kennen en elkaar kunnen zien als ‘vreemden’. Hoe maak je een menselijk systeem zonder de ander te kennen. Zijn we nog wel bereid te zorgen voor de ’stranger’? Welke gevolgen heeft het als je de maatschappij organiseert door middel vanuit systemen. 

Het hart van het project vormen de deelnemers aan de werkplaats- en bron-groepen in het community development programma. Dit is de humuslaag van waaruit we ons laten inspireren en de koers uitzetten voor de andere onderdelen van het project. Alle artistieke uitingen hebben een link naar de werkplaats- en bron-groepen en worden betrokken bij het contextprogramma en zijn hier mede-eigenaar van. 

PORTRET 1 – VERLOREN ONSCHULD

In het eerste portret is het verhaal van een groep Rotterdamse gedupeerden van het toeslagenschandaal.  We starten onze zoektocht hier omdat het toeslagenschandaal een voorbeeld is van een falende overheid versus het individu. Een voorbeeld van een samenleving met een systeem/overheid die een groep mensen onterecht, en met alle gevolgen van dien, als ‘vreemde’ bestempeld, en daarmee buiten de samenleving plaatst.  


Deel deze pagina: