Roffa Speaks up – Dezelfde plek, een andere Rotterdammer, een ander perspectief

Roffa Speaks up – Dezelfde plek, een andere Rotterdammer, een ander perspectief

In de Riederlaan staat hij. Boos en verontwaardigd. Want in deze straat is de afgelopen jaren veel geld en energie gestopt om een “mooie winkelstraat te maken.” En nu? Nu ziet hij alleen maar scherven van stukgeslagen winkelruiten. Hij kijkt in de camera: “Hoe ben je vanmorgen wakker geworden? Heb je een goed gevoel dat je je stad naar de vernieling hebt geholpen?’’

Burgemeester Aboutaleb richt zich met deze vragen op 26 januari jl. tot een groep anonieme relschoppers. Een groep die de avond daarvoor nog flink heeft huisgehouden aan de Beijerlandselaan en de Groene Hilledijk. Aanleiding vormt het ingaan van de avondklok op zaterdag 23 januari. Veel Nederlanders, maar vooral jongeren, lopen op dat moment al op hun tenen. Geknecht door de vele coronamaatregelen, het gebrek aan perspectief en het eenzame leven. De avondklok vormt voor sommigen de druppel: genoeg is genoeg.

Met zijn videoboodschap heeft Aboutaleb (onbedoeld) een herkenbaar podium gecreëerd aan de Riederlaan, te Rotterdam Zuid. Een podium dat wij nu met Roffa Speaks Up aan willen bieden aan andere Rotterdammers. Zij kunnen zich vanaf die plek vervolgens in maximaal 3 minuten hun zegje doen. Wie op onze sticker komt staan, geeft daarmee dus een compact inkijkje in zijn of haar leefwereld. Zo creëren we letterlijk de ruimte voor een veelheid aan perspectieven en vormen we een kleurrijk mozaïekwerk van het grotere verhaal. En dat helpt ons een brug te slaan en dichterbij te komen. Want met zijn monoloog, opende Aboutaleb (wellicht ook onbedoeld) een dialoog.

Roffa Speaks Up maakt onderdeel uit van ons project Straatstaat. Hierin onderzoeken we de kloof- en overeenkomst tussen straat, burger- en jongerencultuur. Daarvoor zijn meerdere perspectieven nodig. Het liefst van zo veel mogelijk verschillende mensen. In het eerste deel trappen we af met Senay Akdemir. Zij is een Turkse onderneemster die haar pand tijdens de rellen heeft verdedigd, door met de relschoppers in gesprek te gaan. De video bekijk je hieronder!

Ben jij iemand die ook zijn of haar perspectief wil delen? Ken je misschien iemand anders? Of heb je misschien al iets opgenomen? Neem dan gerust contact op met ons via deze link.


Deel deze pagina: