Rotterdams Wijktheater

Vacature regie-stage bij het Rotterdams Wijktheater 2022-2023 (Gesloten)

Ben jij geïnteresseerd in de artistieke vertaalslag van persoonlijke verhalen? Ben je nieuwsgierig naar de ander? Vind je het belangrijk om theater dieper in de wereld te laten wortelen en de wereld in het theater terug te zien? Dan ben je meer dan welkom bij het Rotterdams Wijktheater.

Het Rotterdams Wijktheater is een community theatergezelschap dat diepgeworteld is in de Rotterdamse samenleving. Wij maken relevante theatervoorstellingen met, voor en door mensen die niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komen. Dat doen we op participatieve basis, strevend naar gelijkwaardige en wederkerige relaties met onze deelnemers. Zij zijn onze inspiratiebron, partner, en speler. Met onze NWE MKRS-lijn willen we jong regietalent ondersteunen bij het maken van hun eigen voorstelling, en daarmee community theater in Nederland verder laten evolueren in haar methodiek en esthetiek. 

STAGE SEIZOEN 2022-2023
Alle voorstellingen van het Rotterdams Wijktheater zijn gebaseerd op de levensverhalen van de onervaren spelers, en zijn artistiek geïnspireerd op hun authenticiteit en talent. De kunst van de community theatermaker is om onervaren spelers zo krachtig, authentiek en natuurlijk mogelijk op het toneel te krijgen. Daarvoor moet je als regisseur al je registers open trekken, zintuigen op scherp zetten, en kennis en kunde als theatermaker inzetten. De voorstellingen die we maken vertellen persoonlijke verhalen die tegelijkertijd een universeel karakter hebben. We spelen onze voorstellingen vervolgens voor een publiek dat normaliter niet naar het theater gaat en bij wie de impact van het horen en zien van dat specifieke verhaal het hoogst is.  

Onder professionele begeleiding van RWT artistieke staf werk je binnen 1 theaterseizoen toe naar je eigen community theatervoorstelling. Deze zal minimaal 2x te zien zijn tijdens het NWE MKRS Festival in Islemunda begin juni 2023. Als regie-stagiair(e) heb je inhoudelijk alle vrijheid, zolang je je flexibel genoeg opstelt voor wat de groep waarmee je werkt je inhoudelijk en vormelijk biedt. Bekijk het werk van de lichting nieuwe makers uit 2021: Overhoop, van Anneloes van Schuppen en Palindroom, van Pauline van Leeuwen.

WERKZAAMHEDEN:
– het werven en vormen van een spelersgroep;
– samen met je spelers artistiek onderzoek doen naar thema en vorm tijdens het repetitieproces;
– het schrijven en regisseren van de uiteindelijke theatervoorstelling;
– meedenken met het communicatieplan (wie is je gewenste publiek en hoe denk je die te gaan bereiken?).

WIJ ZOEKEN STUDENTEN DIE:
– in het 4e jaar van hun theateropleiding zitten (regie of docerend theatermaker);
– het theater-vak verstaan;
– nieuwsgierig en zeer sociaal vaardig zijn;
– zelfstandig kunnen werken;
– groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben;
– flexibel zijn;
– fantasierijk en creatief zijn;
– stressbestendig zijn;
– het liefst beschikbaarheid zijn vanaf najaar 2022 tot medio juni 2023.

WIJ BIEDEN:
Een inspirerende, leerzame periode, met een betrokken begeleiding. Ons team is klein, energiek en betrokken. Praktisch bieden we:
– Artistieke begeleiding;
– PR ondersteuning voor de eindvoorstelling;
– Technische ondersteuning (qua theatertechniek in uren en materieel);
– Gebruik van onze repetitieruimte in Podium Islemunda, Rotterdam;
– Reiskostenvergoeding van en naar Rotterdam;
– Een kleine stagevergoeding;

PROCEDURE
Ben je nieuwsgierig en/of geïnteresseerd? Neem dan zo snel mogelijk (en uiterlijk op 1 juli) contact met ons op door een e-mail te sturen naar info@rotterdamswijktheater.nl. Licht in de email alvast kort toe wie je bent en wat je motivatie of vraag is. Per jaar hebben we plek voor 2 regie-stages. Deze selecteren we aan de hand van de gesprekken die we voeren hebben met verschillende kandidaten.