Minister Schouten bekijkt Zomaar een Straat

Minister Schouten bekijkt Zomaar een Straat

Gisteren kwam Minister Schouten langs om onze voorstelling Zomaar een Straat te bekijken. Na afloop van de voorstelling was ze samen met Marjorie Malbons te horen in het NPO Radio 1-programma ‘Geld of je Leven’. 

Schouten (Christen Unie) is de eerste minister voor Armoedebeleid ooit in Nederland. En die ministerpost is nu meer dan ooit nodig. We zijn Zomaar een Straat begonnen in 2019 omdat we ervaarden dat steeds meer van onze spelers moeite hadden om de touwtjes aan elkaar te knopen. Dat merkten we aan kleine dingen. Vragen van spelers of ze na de lunch de overgebleven broodjes mochten meenemen. Of een voorschot vragen op hun vrijwilligersbijdrage, omdat er geen geld is voor openbaar vervoer.

Verlies van vertrouwen 
In de 30 jaar dat we bestaan, hebben we tientallen voorstellingen gemaakt, met en over honderden mensen uit de Rotterdamse wijken. Vaak gingen hun verhalen over armoede, schulden, werkeloosheid en slechte huisvesting. Tegenwoordig gaat het echter over iets fundamentelers: het kwijtraken van vertrouwen in de instanties die jou zouden moeten beschermen.

Mensen voelen zich niet gehoord. Ze worden weggejaagd uit de stad die ze zo lief is omdat hun inkomen te laag is. Ze voelen zich gedegradeerd tot tweederangsburger. De kansongelijkheid bevestigt dit gevoel. Er is sprake van tweedeling in de maatschappij. En die wordt almaar groter. Uiteindelijk leidt dat ertoe dat het geloof in de democratie afbrokkelt. En dat geloof is niet zo makkelijk te herstellen. Zelfs niet met een hele grote zak geld.

Terug de wijken in
Momenteel trekken we met ons gezelschap terug de wijken in van Rotterdam. Om ons te begeven, daar waar het speelt, om te luisteren wat er leeft. We trapten af met twee weken in Pendrecht en Zuidwijk, waar College ’53 onze uitvalsbasis vormde. Momenteel begeven we ons nog een week in wijkhuis Goud van Noord in het Oude Noorden. Vanaf volgende week zitten we voor twee weken in Huis van de Wijk Focus, Oud IJsselmonde.

Minister Schouten en Marjorie Malbons in ‘Geld of je Leven’
Na afloop van de voorstelling luisterde minister Schouten aandachtig naar de cast. Nadien schoof ze samen met speelster en ervaringsdeskundige Marjorie Malbons aan bij het radioprogramma ‘Geld of je Leven’. Samen met presentator Hans van der Steeg bespraken ze de armoedeproblematiek. Het fragment is te beluisteren door op onderstaande afbeelding te klikken.Vanaf september tot en met december toert de voorstelling Zomaar een Straat langs verschillende Rotterdamse Huizen van de Wijk. Meer informatie en de speellijst via deze link.


Deel deze pagina: