Werkwijze

HET ROTTERDAMS WIJKTHEATER

 

Het Rotterdams Wijktheater (RWT) werkt meer dan twintig jaar in Rotterdam met steeds nieuwe groepen bewoners van de stad. Dit zijn zowel jongeren als ouderen, uit verschillende culturen en verschillende sociale lagen. Wij maken met hen theater over hun leven, ervaringen en achtergronden. Als structurele speler in het kunstenveld maken wij producties voor een publiek dat niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komt. Wij doen dit in een participatief proces waarbij niemand wordt uitgesloten.

 

Onze missie:

Het produceren en uitvoeren van relevante en herkenbare theatervoorstellingen mét, dóór en vóór mensen uit maatschappelijke groeperingen die niet vanzelfsprekend met theater in aanraking komen. Op participatieve basis, met professionele ondersteuning, willen wij theater maken dat mensen een stem geeft, lokaal talent ontwikkelt, gemeenschappen versterkt en de community arts zowel nationaal als internationaal verder helpt ontwikkelen.

 

(Hooyo Ma'aan - 2010-2013)


SAMENWERKING THEATER ZUIDPLEIN

Sinds 2001 werkt het Rotterdams Wijktheater samen met het Theater Zuidplein. Wij programmeren samen met hen een aanbod dat als doel heeft om de cultuurparticipatie van Rotterdammers te stimuleren. Wij werken daarbij samen op verschillende vlakken.

 

Wij spelen in het Theater Zuidplein om ons publiek een kans te geven om vanuit de wijkaccommodaties de stap naar het theater te maken. Ons aanbod van voorstellingen past goed binnen de programmering van het Theater Zuidplein. De bezoeker komt zo in aanraking met een mogelijk vervolgaanbod waaruit nieuw theaterbezoek kan voortkomen. Maar ook het vaste publiek van Theater Zuidplein komt in aanraking met onze voorstellingen. Door deze samenwerking zijn wij een belangrijke schakel in de keten van cultuurparticipatie. Zo hebben we ook een aantal coproducties gemaakt voor de grote zaal. In 2008 de voorstelling Hand in Hand met Feyenoord supporters voor volwassen een publiek, DownTown in 2009 met jongeren uit heel Rotterdam en in 2012 presenteerden we de familievoorstelling Luna en de Nieuwe Stad (6+).

 

(Luna en de Nieuwe Stad - 2011-2012)

 

Theater Zuidplein is vanaf het begin partner in het International Community Arts Festival. Deze samenwerking heeft bewezen zeer vruchtbaar te zijn. De locatie en de intimiteit van het theater passen goed bij het festival. 

 


 

SAMENWERKING THEATER WALHALLA

Sinds 2011 maken Rotterdams Wijktheater en Theater Walhalla jaarlijks een kerstvoorstelling in Kantine Walhalla.  De traditie is ontstaan door samen te werken aan de eerste kerstvoorstelling met oud spelers van het Rotterdams Wijktheater en professionals via Theater Walhalla. De uitwisseling tussen beide groepen is een unieke ervaring om van elkaar te leren. De ervaring werkt door in het publiek doordat de achterban van beide organisaties met elkaar in aanraking komt waardoor een uitwisseling tussen mensen ontstaat.

Op 20 mei 2015 ging locatievoorstelling ‘Feyenoord de Opera’ in première. Een opera over het leven van de Feyenoord supporters. Gespeeld op verschillende locaties op en rond om de Kuip. Met meer dan 100 deelnemers, 15 voorstellingen en ruim 3600 bezoekers kijken we met trots terug op een succesvol project. 

 

(Feyenoord De Opera - 2014 - 2015)